BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

2020-ra eltűnnek az elefántemberek

A Világ Egészségügyi Szervezet (WHO) becslései szerint a 2020-ra eltűnhet a jelenleg több mint 100 millió ember életét megkeserítő betegség.

Az elefantiázis paraziták által terjesztett súlyos betegség. A férgek által megtámadott testrész kötőszövetei furcsán megnövekednek, teljesen eltorzítva azt. A kór leggyakrabban a végtagokat támadja meg, és nem csak rendkívül fájdalmas, de látványa miatt is elszigeteli a beteget a társadalom egészséges részétől – tudósít a BBC.

A WHO 2000-ben kezdte meg a betegség elleni intenzív harcot, amelynek keretében eddig 1,9 milliárd adagot osztott szét az egyszerű, de hatásos gyógyszerből.

A globális akció eredményeképpen eddig 6,6 millió gyereket sikerült megóvni a betegségtől és további 9,5 millió fiatal páciensnél megakadályozták annak továbbterjedését. Ezt azt jelenti, hogy az elefántiázis elleni program a legsikeresebb a közegészségügyi nagyprojektek történetében.

"Haladunk az előre kitűzött célunk felé, 2020-ra teljesen felszámolhatjuk az elefántiázist" – jelentette ki dr. Mwele Malecela, a WHO akció vezetője. A világ 83 országában van jelen járványos mértékben az elefántiázis, ezek közül 48-at érintett a Világszervezet programja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.