BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

35 milliárd vagy a lakásépítések további drasztikus csökkenése?

A Társaság a Lakásépítésért Egyesület szerint a szektor forrásainak pótlására van szükség. Ellenkező esetben a lakásépítések számának további drasztikus csökkenésére lehet számítani.

Az Egyesület számításai szerint akár csak a 2007 év után elvont 35 milliárd forint pótlásával is jelentős bérlakás építési programot lehetne finanszírozni, amely ennek az összegnek a többszörösét kitevő likviditást adna a jelenleg komoly válságban lévő építőiparnak. Ez egyúttal az egyre aggasztóbb gazdasági helyzetből is kiutat mutathatna, valamint biztos, konzervatív finanszírozási célt adhatna a magyar bankoknak.

A Társaság a Lakásépítésért Egyesület üdvözli, hogy az Önkormányzati Minisztérium szervezésében hamarosan ismét összeülhet a Nemzeti Lakáspolitikai Tanácsadó Testületet, ahol számos területről érkező szakember részvételével mód nyílik a lakásügyet érintő kérdések áttekintésére. Ez a jelenlegi gazdasági helyzetben (pl. lakáshitelekkel kapcsolatos bizonytalanságok és a devizahitelezés megszűnése) egyre sürgetőbb feladat.

A központi költségvetés lakásügyi előirányzata 2007 évet követően mintegy 35 milliárd forinttal csökkent, így 2008 évben 190,7 milliárd forint volt lakásügyre elkülönítve.

Ez a költségvetési kiadási főösszeg 2,11%-a, a GDP-hez mérten meghatározva pedig 0,7%.Az egyesület szerint a jelen világgazdasági helyzetben állami szinten cselekvési programot kell készíteni, aminek szükségszerű eleme a lakásépítések, az ingatlanfinanszírozás kérdéseinek áttekintése, és a jelenleginél szélesebb állami szerepvállalás meghatározása.

Amennyiben erre nem kerül sor, az a lakásépítések számának további drasztikus csökkenését, ezzel együtt gyárbezárásokat, az ipari kapacitások visszafejlesztését, elbocsátásokat, a GDP szűkülését, és a magyar lakásállomány további elöregedését vonja magával.

Ez a költségvetési kiadási főösszeg 2,11%-a, a GDP-hez mérten meghatározva pedig 0,7%. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.