BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A netbook nem notebook!

NB100-ra keresztelte "újkori történetének" első netbookját a Toshiba, amit októbertől Magyarországon is elkezd forgalmazni - jelentette be Patonai Szabolcs, a japán márka magyarországi értékesítési vezetője. (A cég a kilencvenes évek végén már megjelent egy méreteiben hasonló minilaptoppal, de az a netbookkal ellentétben még a hagyományos noteszgépeknél is drágább volt.)

Az elektronikus levelezésre és internetezésre tervezett kisméretű készülékek piacával kapcsolatban kérdésünkre elmondta, még szkeptikusak ennek a termékkategóriának a jövőjét illetően, de úgy tűnik a piacnak ezekre az egyszerű és könnyű, valamint 100 ezer forint alatti árú hordozható gépekre is van igénye.

Az év végéig több ezer darabos eladást remél belőle. Fontos azonban tudni, hogy ez kompromisszumok eredménye, vagyis nem lehet teljesértékű notebook, s ha a vevő ezzel tisztában van nem éri csalódás - húzta alá. Megjegyezte még, hogy az azonban jellemző lehet Magyarországra, hogy itt számos vásárlónak az első hordozható számítógépe a netbook lesz. Ezzel indokolta, hogy más piaccal ellentétben itt ezekre az eszközökre is érvényesítik a hároméves garanciát. Az egy kilogramm súlyú NB100 netbook 8,9 hüvelykes, 1024x600 felbontású LCD panellel és LED-es háttérvilágítású képernyővel rendelkezik.



A legújabb Intel Atom processzornak az energiatakarékos használatban is szerepe van. A miniPC kapható Linux-szal, illetve windows XP HOme-mal. Vezeték nélküli kapcsolatként Bluetooth 2.1-es van benne, továbbá WiFi és ethernet is. Három USB portja sleep''n charge funkcióval ellátott, vagyis az eszköz kikapcsolt állapotában is feltölthetők vele az egyéb mobileszközök. Kétféle konfigurációban kerül piacra, a Linuxos 512 megabájt RAM-mal, bruttó ára 99 ezer forint, az XP-s változat 1 gigabájt RAM-os 111000 forintba kerül. Jelenleg angol verzióban kapható mindkettő, a magyar változat novemberben kerül piacra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.