BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cégek, amelyeken nem fog a válság: Google és Videoton

A Google, a McDonald’s és a Videoton jól jön ki a piaci turbulenciákból, míg a Yahoo és a General Motors számára a nehézségek legyőzése az elsődleges feladat.

Harmadik negyedéves eredménye alapján, úgy tűnik, a Google internetes keresőcég nyereségét a nemzetközi piacokat sújtó válság sem tudja kikezdeni. A társaság az elemzői várakozásokat felülmúló mértékben, 31 százalékkal, 5,54 milliárd dollárra növelte a bevételét, nettó nyeresége pedig 26 százalékkal, 1,35 milliárd dollárra gyarapodott az utolsó negyedévben.

"A fő kereső- és hirdetési üzletágunk erősségének köszönhetően jó harmadik negyedévet zártunk, erős forgalommal és bevételbővüléssel minden földrajzilag fontos piacunkon" – idézi Eric Schmidtet, a Google vezérigazgatóját a Világgazdaság.

Szintén pozitívan gondolkodik a jelenlegi helyzetről a Videoton. A reális árfolyamára gyengülő forint, azon keresztül pedig az export lehet Magyarország számára a fő kivezető út a még ki sem teljesedett válságból. A megfelelő árfolyam nemcsak a hazai exportőrök, de az ország versenyképességét is javítja – mutatott rá a Világgazdaság érdeklődésére a Videoton Zrt. vezérigazgatója. Sinkó Ottó szerint ugyanezt a lehetőséget nem használhatja ki kellőképpen a szomszédos Szlovákia, mert a korona gyengülésének határt szab az euróövezethez való januári csatlakozás.

A nap győztesének mondhatja magát a McDonald’s is, amely tizenegy százalékkal növelte harmadik negyedéves profitját olcsó menüi jóvoltából.

Nehezebb helyzetbe került viszont a General Motors. A cég a Chryslerrel folytatott eredménytelen tárgyalásokkal párhuzamosan tőkeinjekciót kérne egy külföldi befektetőtől.

A nap vesztese lehet a Yahoo. A cég bejelentése szerint tizenötezer dolgozójának legalább tíz százalékát bocsátja el. A Yahoo 2008-as bevételi kilátásait is felülvizsgálta és nem adott prognózist 2009-re. Az elemzők szerint a leépítések, illetve a marketing költségek tervezett csökkentése az egyetlen lehetőség a Yahoo számára. A cég az AOL-lal és a Google-lal is együttműködési tárgyalásokat folytatott, de ezek mostanra elakadtak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.