A paradicsomba a közönséges kerti oroszlánszáj (másnéven tátika) génjeit ültették be, így az (egyébként az áfonyában és a szederben is megtalálható) antocianin nevű színezőanyag lilára festette a normális esetben piros zöldséget. Ez a hatóanyag segít megelőzni bizonyos daganatos megbetegedéseket, antioxidáns hatása révén meggátolhatók, késleltethetők a testben elinduló kóros folyamatok – írja a WEBBeteg.hu.
Hogy teszteljék az újonnan létrehozott paradicsom hatását, a zöldséggel olyan egereket etettek, melyek daganatos betegségben szenvedtek. Egyes egerek normál liofilizált (fagyasztva szárított) paradicsomot kaptak, mások pedig ugyanilyen eljárással kezelt lila zöldséget.
Az eredményekről Eugenio Butelli, a norwichi John Innes Centrum munkatársa számolt be a Nature Biotechnology című tudományos folyóiratnak.
A lila zöldség 28 százalékkal hosszabította meg a rágcsálók életét. A normál kosztot kapó - limfómában szenvedő - egerek átlagosan 142 nap alatt elpusztultak, azok a négylábúak viszont, melyek ételéhez rendszeresen kevertek a lila paradicsomból készült port, csak 182 nap múlva. A hagyományos piros paradicsomból készült por semmilyen hatással nem volt a rágcsálókra.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.