BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hibás termék: elsőre kérhetjük a cserét

A vásárlást követően meghibásodott terméket a legtöbben nem a szervizbe, hanem a kereskedőhöz viszik vissza. A garancia érvényesítése néha körülményes, a kereskedő pedig nem minden esetben segítőkész. A VGO fogyasztóvédelmi szakértőket kérdezett a garanciával kapcsolatos teendőkről.

"Frantyi" december 23-án vásárolt egy MP3 lejátszót a Mammutban lévő Saturn áruházban. Szeptemberben meghibásodott, ezért visszavitte. Ahogy a fogyasztovedelem.com-on írja, "morogva de átvették szervizelésre." Három hét múlva kapta vissza a berendezést, de a szervizelés tényét nem tüntették fel a garanciajegyen, amiért ő nem akarta átvenni az MP3 lejátszót (a szervizelésről egyébként szabályos jegyzőkönyvet vettek fel).

Az áruház egyik illetékese a problémája hallatán azt mondta neki: voltaképpen szívességet tesznek azzal, hogy a berendezést szervizbe viszik, hiszen ezzel "ingyen szolgáltatást" nyújtanak. Mivel nem ért rá, végül átvette, de amint elkezdte használni, rájött, hogy a hiba nem szűnt meg, sőt: rosszabb lett. A fogyasztóvédelmi oldalon kért tanácsot a teendőket illetően, jelezve, hogy még egyszer nem szeretné szervizbe küldeni, hanem újra cserélné.

"Már az első meghibásodás alkalmával kérheti a fogyasztó a termék cseréjét, feltéve, ha az nem jelent a kereskedőnek aránytalan többlet költséget" – fejtette ki Klima Katinka, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) kommunikációs munkatársa. Mint mondta, a fogyasztó a kereskedővel köt szerződést a vásárlás során, ezért jogosult arra, hogy a vásárlás helyére vigye vissza a meghibásodott terméket, bár ha jónak látja, maga is elviheti a szervizbe. Amennyiben a kereskedő nem hajlandó a cserére, a fogyasztó viszont ragaszkodik ehhez, erről jegyzőkönyvet kell felvenni, amelyben mindkét fél rögzíti az álláspontját, ez lehet egy esetleges Békéltető testületi eljárás alapja.

A Békéltető Testületek munkája 2006-ban (Forrás: NFH)

2005-ről 2006-ra 40 százalékkal növekedett a Békéltető Testületekhez forduló fogyasztók száma. A 2006. évi összegző jelentés szerint a testületekhez legnagyobb arányban (60 százalék) a termékek minőségével kapcsolatos (szavatosság, jótállás) problémák miatt fordultak a fogyasztók.

A panaszok közül kiemelkedtek a műszaki cikkeket érintő kifogások (1 482 db.) Az egyezséggel záruló jogviták aránya egy év alatt 23 százalékkal emelkedett, és 30 százalékkal növekedett a döntések önkéntes végrehajtásának aránya is.A szakértő kifejtette: nincs jogszabályi rendelkezés azt illetően, hogy hányszor kell egy terméket szervizelni, mielőtt a fogyasztó joggal kérheti a cserét. A fogyasztóvédelmi törvény szerint törekedni kell arra, hogy a lehető leghamarabb (tizenöt napon belül) megtörténjen a javítás, illetve a szervizelés nem okozhat a fogyasztónak aránytalan érdeksérelmet. Ugyanakkor hozzátette: "bíróság legyen a talpán, amelyik megállapítja: mi tekinthető aránytalan érdeksérelemnek." A fogyasztónak joga van arra, hogy a szervizből visszakapott terméket a helyszínen kipróbálja, így győződve meg arról, hogy megszűnt a korábbi hibajelenség.

A kereskedőnek kötelessége a termék szervizelésének menedzselése, sőt, amennyiben az áru 10 kilogrammnál nehezebb vagy nem szállítható tömegközlekedési eszközön (például plazma TV), a kereskedőnek meghibásodás esetén kötelessége azt a fogyasztó lakásáról elszállítani – tájékoztatott Krajcsik Szilvia, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének (FEOSZ) jogi szakértője. Hozzátette: valóban nincs pontos definíció arra, hogy mit értünk súlyos érdeksérelem alatt, de a példában említett három hetes várakozás mindenképpen annak tekinthető.

Mint mondta, nem szükséges a szervizelés tényét a garanciajegyen feltüntetni, feltéve, ha szabályos jegyzőkönyv készül. A berendezés visszavitele és a szervizből való visszaérkezés dátuma közötti időtartammal mindenképpen meghosszabbodik a termék garancia ideje, akkor is, ha ezt magán a garanciajegyen nem tüntetik fel.

A VGO megkereste az ügyben a Saturnt. Az áruház ügyvezető igazgatója, Szigeti Ferenc az esettel kapcsolatban október 9-én e-mailben tájékoztatott: a vásárlói panaszt eddig nem tudták orvosolni, mert őket a vásárló nem értesítette arról, hogy másodszor is probléma adódott az MP3 lejátszóval. Mint mondta, amennyiben ezt megteszi, tudnak számára megfelelő megoldást javasolni, de ehhez szükséges az, hogy behozza a hibás készüléket áruházukba.

"Frantyi" október 10-én, pénteken telefonon jelezte: visszavitte az MP3 lejátszót, amelyet "szó nélkül kicseréltek."

Október 13-án a cikk írója vásárolt egy garanciális terméket a Saturnban. A garanciajegy lebélyegzését követően a Vevőszolgálat munkatársa azt mondta: három nap elmúltával a szervizbe kell visszavinni a meghibásodott terméket.  A rákérdezést követően a másik vevőszolgálatos munkatárs azt is megjegyezte, hogy a "jogszabály szerint ez nem kötelességük".

Amikor a zsebből előkerült a magnetofon, az alkalmazott azt mondta: "nyugodtan visszahozhatja, ha magának jó az, hogy két héttel tovább kell várnia" - megerősítve, hogy amennyiben a törvény adta joggal érve a kereskedőhöz viszem vissza a terméket, a szervizelés biztosan két héttel tovább tart majd.

A panaszok közül kiemelkedtek a műszaki cikkeket érintő kifogások (1 482 db.) Az egyezséggel záruló jogviták aránya egy év alatt 23 százalékkal emelkedett, és 30 százalékkal növekedett a döntések önkéntes végrehajtásának aránya is. Szerviz -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.