BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miért nem szabad gyorsan enni? - Új kutatási eredmények

Japán kutatók friss felmérései azt mutatják: ha valaki habzsolva eszik, csaknem megkétszerezi az elhízás kockázatát.

Az Oszakai Egyetem kutatói mintegy háromezer ember étkezési szokásait vizsgálták meg – a középpontban az evés sebessége, a teltség érzet és túlsúly állt – írja a BBC. A megkérdezettek majdnem fele saját bevallása szerint gyorsan eszik.

Az ő esetükben nagyságrendekkel növekedett meg az elhízás kockázata. A gyorsan evő férfiak 84 százalékkal, a nők mintegy 50 százalékkal nagyobb eséllyel híztak el. Talán nem meglepő, hogy azok, akik jóllakásig ettek, szintén nagyobb eséllyel híztak el.

Ian McDonald professzor szerint a felmérés azt mutatja: lehet igazság a régi mondásban, miszerint minden falatot legalább húszszor meg kell rágni. A Nottinghami Egyetem szakembere szerint a jelenség oka, hogy a gyorsan evők nem hagynak időt arra, hogy gyomruk visszajelzést küldjön arról: kezd megtelni. A habzsolók tehát megelőzik természetes visszajelzéseiket. A kutatók ezért azt javasolják: a gyerekeket lassú evési tempóhoz szoktassák a szülők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.