BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mobilfrekvenciát tessék! Két új szolgáltató léphet a piacra

A pályázatok meghirdetésével a mobiltelefon-piaci verseny élénkítése és a szélessávú internet lefedettségének növelése az NHH célja, jelentette be Pataki Dániel, a testület elnöke.

Ennek nyomán a magyar piacon akár két új mobiltelefon-szolgáltató is megjelenhet, és 15 évre szóló frekvenciahasználati jogosultságot szerezhet.

Az egyik hasonló frekvenciakészletet szerezhet meg a pályázaton, mint a jelenleg is a piacon lévő három mobilszolgáltató. A vele szemben támasztott elvárás, hogy három éven belül a lakosság 35 százalékát lefedő hálózatot építsen ki. A másik pályázó pedig a jelenleg nem használt 450 MHz-es frekvenciatartomány hasznosítására szerezhet jogosultságot. Ez utóbbi szolgáltatás elsősorban a ritkán lakott területek és települések vezeték nélküli szélessávú internet-ellátását javíthatja – írja a Médiainfó.

Az NHH további öt csomagot hirdetett meg a 26 GHz-es frekvenciatartomány hasznosítására is. Ez a frekvenciatartomány a mobilszolgáltatók illetve más piaci szereplők, vagy akár nagyvállalatok belső infrastruktúrájának fejlesztésében tölthet be szerepet és az ország vezeték nélküli szélessávú internet-lefedettségének növelését segítheti.

Az egyes csomagokra a piaci szereplők külön-külön pályázhatnak. A pályázatok egy részén részt vehetnek mind a jelenlegi magyarországi mobilszolgáltatók, mind a piacra lépést tervezők, mind pedig más vállalkozások. A 26 GHz-es csomagokra szóló frekvenciahasználati jogosultságot 10 évre lehet elnyerni. A pályázatokat 2008. november 20-án délig lehet benyújtani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.