BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mol: a verseny nem megy az ellátásbiztonság rovására

A Mol szerint a verseny nem megy az ellátásbiztonság rovására, sőt, javítja azt – jelentette ki a cég vezérigazgatója a most kezdődő energiakonferencián

"Magyarország versenyképességének javítása csak a térség versenyképességének javításával együtt képzelhető el, vagyis az érintett országoknak szorosan együtt kell működniük a globális kihívások megoldásában", jelentette ki a most kezdődő energiakonferencia megnyitóján Bienerth Gusztáv, a magyarországi Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnöke.

A régióban működő AmCham-ek és az érintett országok mindegyikében szintén aktív globális társaság, a GE két éve összefogott a fenti együttműködés kibontakoztatására. Rod Christie, a GE régiós kutatás-fejlesztési igazgatója az energiapiac legnagyobb múlt évi kihívásának az energiaigény jelentős megnövekedését és ezzel összefüggésben az infrastruktúrára nehezedő terhet emelte ki, amihez az idén a pénzügyi válság hatása is társult.

Ezek kezelése olyan méretű feladat, amelynek megoldásában az érintett országoknak az adott területeken meglévő erősségeiket kellene bevetniük, így például az egyikük a megújuló energiatermelés, másikuk az atomenergia ipar terén vállalhatna régiós szinten is nagyobb szerepet.

"A források elérése, a globális felmelegedés és az ellátásbiztonság az a három fontos kérdés, amelyre a térség energiapiacán összpontosítani kell" - jelentette ki Mosonyi György, a Mol Nyrt. vezérigazgatója. Forrás téren a megfelelő technológia és az emberi erőforrások megszerzése mellett az idén a beruházások finanszírozása is nehezebbé vált. Az ellátásbiztonság terén megosztott Európa.

Az egyik meggondolás szerint az adja a legnagyobb biztonságot, ha vevői és eladói oldalon is egy-egy nagy társaság áll egymással szemben. "A Mol szerint azonban a verseny nem megy az ellátásbiztonság rovására, sőt, javítja azt. Ennek szellemében dolgozik a társaság a térségi NETS gázvezeték hálózat létrehozásán. A rendszerhez hozzáférhetnek majd harmadik szereplők is, segítve a másodlagos gázkereskedelem megerősödését. Persze, új forrásra is szükség lesz, ezt a Nabucco projekt ígéri."

A vezérigazgató is egyetértett a régiós összefogás szükségességével. A közös munkában máris jó tapasztalatokat szerzett a NETS előkészítése során. Az egyik fő feladat az érintett nyolc ország egymásétól nagyon eltérő gázpiaci szabályozásának öszehangolása. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.