BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyomtatót másodkézből? Tippek a vásárláshoz

Sokan szeretnének otthon is valódi fotóminőségű papírképeket nyomtatni – de egy megfelelő képességű új készülék beszerzése meghaladja anyagi lehetőségeiket. A megoldást az internet apróhirdetéseket tartalmazó portáljain található használt, de esetenként meglepően kedvező áron kínált ígéretes fotónyomtatók jelenthetik. A kérdés csak az: szabad-e használt fotónyomtatót vásárolni?

A közismert hirdetési weboldalak, árverési portálok (például: Apronet, Expressz, Teszvesz, Vatera, Prohardver) zsákszámra kínálják a „second hand” fotónyomtatókat – ám a hirdetések feladói nem egyszer csapdát állítanak azoknak, akik tájékozatlanok a piacon. Új, vagy éppen kifutó modelleket kínálnak „kettőt kaptam ajándékba” vagy „a régi nyomtatómat jobban szeretem” indoklással. Az ajánlathoz olyan „alkalmi” árat társítanak, amelynek webes ellenőrzésekor gyorsan kiderül, hogy a hirdető valójában kereskedelemmel foglalkozik, a termék akár vadonatúj is lehet, a feltüntetett kikiáltási ár pedig magában foglalja a hirdető hasznát is.

Ugyanezeken az oldalakon persze olyan fotónyomtatókkal is találkozhatunk, amelyek valóban fölöslegessé váltak tulajdonosaik számára, és tényleg kedvező áron kerülhetnek új gazdájukhoz. De szabad-e, megvásárolni egy használt printert?

A másodkézből származó fotónyomtató megvásárlása ugyanúgy bizalmi kérdés, mint a használt autó megvétele – de szerencsére sokkal egyszerűbben ellenőrizhető, hogy érdemes-e megvenni a portékát.

Mindenekelőtt érdemes felkeresni a gyártó, vagy a hazai forgalmazók weboldalait, ahol a korábbi években kibocsátott modellek adatai (jó esetben a forgalmazók által kínált végfelhasználói árak is) megtalálhatók.

Ha a kiválasztott fotónyomtató az úgynevezett „belépő szintű” vagy „kezdőknek szánt” készülékek között szerepel, akkor ajánlatos tovább keresni az apróhirdetések között még akkor is, ha az ár nagyon csábító.

Ezeket a nyomtatókat ugyanis gyártók az „eldobható” kategóriába sorolják, azaz: néhány garnitúra festékpatron elfogyasztása olyan alkatrész-kopásból és egyéb mechanikai elhasználódásból eredő hibák léphetnek fel, amelyek egyre pontatlanabb nyomtatáshoz vezetnek, a készülék javítása pedig közel annyiba kerülhet, mint maga a nyomtató.

Másodkézből csak félprofi vagy profi használatra szánt fotónyomtatót ajánlatos vásárolni, és lehetőség szerint mindent meg kell tudni arról, hogy a készülék tulajdonosa mire és mennyi ideig használta a nyomtatót. Legjobb, ha eredeti környezetében, működés közben tudjuk megtekinteni a masinát, mivel a számítógépre telepített meghajtó-szoftverrel (driverrel) eltárolt adatok fontos információkat is tartalmazhatnak. A komolyabb fotónyomtatókhoz adott szoftverek ugyanis megmutatják a festékkazetták töltöttségi szintjét, jobb esetben a kinyomtatott oldalak számát is. Ha az eladó hajlandó prezentálni ezeket az adatokat, akkor maximális bizalommal folytathatjuk a vásárlást, és már csak az alku van hátra.

Az egyszerűbb készülékekben a nyomtatófej és a festékkazetták együtt cserélhetőek, ebben az esetben biztosak lehetünk abban, hogy egy gyári nyomtatófej-festékpatron garnitúra együttes cseréje után gyakorlatilag egy új nyomtatót vehetünk birtokba.

Az igényesebb felépítésű (és gazdaságosabban üzemeltethető) nyomtatók már színenként cserélhető festékpatronokkal dolgoznak, ezeknél a készülékeknél a kritikus tényező a nyomtatófej állapota. Az elhasználódás mértékéről csak egy próbanyomat készítésével győződhetünk meg, tehát érdemes előre kiválasztani egy olyan fotót (esetleg tesztábrát), amelyen minden alapszín és számos színátmenet szerepel.

A ritkán használt nyomtatók esetében előfordulhat, hogy a nyomat csíkos lesz, ami azonban nem jelent biztos hibát, lehet, hogy a rendellenesség szoftveresen is orvosolható. A nyomtatók meghajtó-szoftverei felkínálnak olyan karbantartási funkciókat is, amelyekkel az esetek többségében megszüntethető csíkos nyomtatás, sőt még a részlegesen beszáradt nyomtatófej is újraéleszthető.

Ezek a funkciók a fejtisztítás, illetve a kalibráció. Előbbivel a nyomtatófejen vagy a fúvókák végeiben lerakódott festék távolítható el – utóbbival pedig az egyes színárnyalatok állíthatók be, illetve a papír és a fej összehangolt mozgatása optimalizálható. Amennyiben a fejtisztítás és kalibrálás után sem kapunk tökéletes nyomatot, akkor nagy valószínűséggel olyan mértékű mechanikai elhasználódással állunk szemben, ami már csak szakszervizben és jelentős ráfordítással javítható.

Ha a nyomtató megvásárlása mellett döntünk, feltétlenül kérjük el a nyomtató-szoftvert is, ennek hiányában előzetesen győződjünk meg arról, hogy a gyártó oldaláról letölthető-e az általunk használt operációs rendszerhez illeszkedő driver.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.