BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási zuhanás után az Immoeast - Demján TriGránitja a megmentő?

Azt találgatja a piac, hogy milyen gyorsan és főleg milyen áron képes eladni ingatlanainak egy részét az osztrák Immoeast.

Az Immofinanz többségi tulajdonában lévő, kelet-európai befektetésekre szakosodott vállalat által birtokolt romániai ingatlanokat június végén 3,4 milliárd euróra értékelték. Ez az összeg azonban október közepén már biztos nem annyi, egyes becslések szerint legalább 15-20 százalékkal kevesebb.

Az Immoeast piaci kapitalizációja 800 millió euróval esett az egy évvel korábbihoz képest, ez 87 százalékos zuhanás. Nem véletlen, hogy az Immofinanz azonnal a fúziót javasolta, amire legkorábban jövő év elején adhatja áldását a közgyűlés - mondta a szóvivő, de ismerve a gyors pénzpiaci változásokat, erre még idén sor kerülhet. Új vezetés irányítja addig is a céget, Karl Petrikovics vezérigazgató ugyanis a napokban vette kalapját.

Az Immoeast portfóliójában Románia 31,6 százalékot képvisel, főleg bevásárlóközpontjai és ipari ingatlanai vannak, de fejlesztési telkeket is vásárolt. Nyilván utóbbiakat már nem építi be és valószinű, hogy a jó készpénztermelő plazákat piacra dobják.

Ki lehet a vevő és főleg mikor? Egyelőre senki sem környékezte meg a céget, minden potenciális jelölt kivár. Köztük lehet a Demján Sándor vezette TriGranit is, amely három bevásárlóközpont üzemeltetését már átvette nyáron, de egyelőre nem feltétlenül ragaszkodik újak megvételéhez, hiszen az általános gazdasági visszaeésés az egész kiskereskedelmi ingatlanpiacra kihat ésmaga is több nagy projektet indított az országban.

Az Immoeastnek 25 százalékos tulajdonrésze van a TriGranitban, ettől eltérő arányban az Adama Holdingban és a Caterata cégben. Ezen kvül közös vállalkozásban viszi a Futureal Csoporttal a nagybányai Gold Plaza beruházást. 

Az Immoeast most lázasan tárgyal hitelező bankjaival. Hitelállománya július végén 1,64 milliárd euró volt, átlagosan 5,2 éves visszafizetési kötelezettséggel. Befektetéseit az Erste, a Raiffeisen, a Bank Austria Creditanstalt, a csődbe jutott Hypo Real Estate és az Investkredit bankokkal finanszíroztatja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.