BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új e-kereskedelmi szabályok - 30 napon belül kötelező a szállítás

Az Európai Bizottság online vásárlásokról szóló új törvénytervezete több területen szigorítana az elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos szabályokon.

Meglena Kuneva, az EU fogyasztóvédelmi biztosa szerdán ismertette az online vásárlással kapcsolatos új uniós direktíva tervezetét. A javaslat növelné a biztonságot és elősegítené, hogy a határokon átnyúló internetes kereskedelem mind szélesebb körben terjedjen el. Felmérések szerint jelenleg 150 millióan vásárolnak az interneten keresztül az Európai Unióban, azonban mindössze 30 millióan, vagyis a lakosság 7%-a rendel árut másik tagországból.

A tagországok között azonban jelentős különbségek mutatkoznak, ugyanis míg a hollandok 68%-a vásárol online módon, addig Bulgáriában ez az arány csupán 4%. Pedig a jelentős árkülönbségek miatt előnyös lehet határokon túli ajánlatok felkutatása is.

Az új direktíva azzal a céllal készült, hogy erősítse az uniós állampolgárok jogait, bárhonnan is szerezzék be a kívánt terméket. Az eladóknak például az eddigieknél részletesebb információkat kell feltüntetniük honlapjaikon, többek között a termék fő jellemzőit, az árat, melyet adóval együtt kell megjeleníteni, illetve az eladási hely pontos címét is.

A jogszabály azt is meghatározza, hogy 30 naptári napon belül kötelező a terméket leszállítani és az eladó viseli a felelősséget a megrongálódott vagy elveszett termékért is.

Ezen felül fekete lista készül a tisztességtelen szerződésekről. A szerdai bemutatást követően a direktíva az Európai Parlament elé kerül és csak a tagállamok döntése után válhat törvényerejűvé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.