BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Végleges szám a Mol Ina-vételéről

A sikeres önkéntes nyilvános vételi ajánlat eredményeként a Mol tulajdona az INA-ban 47,15 százalékra nőtt, tájékoztatta az olajcég a VGO-t.

A horvátországi Központi Letétkezelő Hivatal (Central Depository Agency) adatai szerint 2 215 469 részvényt adtak el a Molnak a nyilvános ajánlat során, egyenként 2800 kunáért. A Molnak megvolt a megfelelő forrása a tranzakcióhoz. A versenyhivatali engedélyezés tart, de ez nem befolyásolja az ajánlat teljesítését.
 
Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató úgy gondolja, hogy nyilvános ajánlatuk révén átláthatóan bizonyították elkötelezettségüket az INA és Horvátország felé is. Mint hozzátette, nyilvános ajánlat kedvező fogadtatásának köszönhetően újabb fontos lépést tettek stratégiai céljuk, az INA-val való partnerség megerősítésében.

Hernádi Zsolt leszögezte: az érvényben lévő részvényesi megállapodás alapján készen állnak a tárgyalások folytatására a horvát kormánnyal az INA irányításáról és jövőbeli fejlesztéseiről. Múlt szerdán Mosonyi György vezérigazgató bejelentette, hogy a Mol a korábban tervezett 700 millió euró helyett egymilliárdos fejlesztésre készül az INA-ban, 2010-ig.

A Mol és az INA

A Mol Nyrt. piaci értéke meghaladta a 14,5 milliárd dollárt 2008. június 30-án. Tulajdonában van 3 magas komplexitású finomító, amelyek közül a magyarországi és szlovákiai a Wood Mackenzie tanulmánya szerint a két leghatékonyabb Európában. A csoport több mint 1000 töltőállomást üzemeltet Közép- és Délkelet-Európában.

Az INA d. d. piaci értéke több mint 5,5 milliárd dollár volt 2008. június 30-án. A cég Horvátország mellett kutat és termel Angolában, Egyiptomban és Szíriában. Tulajdonában van Horvátország két finomítója (Rijekában és Sisakban), ezek együttes éves kapacitása 6,7 millió tonna. A társasághoz egy 435 kútból álló hálózatot működtet az országban és további 49-et Délkelet-Európában.

Az INA d. d. piaci értéke több mint 5,5 milliárd dollár volt 2008. június 30-án. A cég Horvátország mellett kutat és termel Angolában, Egyiptomban és Szíriában. Tulajdonában van Horvátország két finomítója (Rijekában és Sisakban), ezek együttes éves kapacitása 6,7 millió tonna. A társasághoz egy 435 kútból álló hálózatot működtet az országban és további 49-et Délkelet-Európában. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.