BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A munkavállalók fele elkötelezett a cége iránt – szektor-elemzés

Hozzávetőlegesen minden második magyar dolgozó elkötelezett cége iránt, vagyis a munkavállalók fele akar és képes a vállalat üzleti eredményein ténylegesen javítani.

Az egyes iparágak esetében azonban jócskán van különbség: a legtöbb elkötelezett dolgozót a gyógyszeriparban tevékenykedő cégek kötelékében találjuk, az itt állásban lévők közel háromnegyede dolgozik szívesen, s ez az eredmény megközelíti a legjobb munkahelyek eredményét. Tízből minden hatodik ember elkötelezett azok közül, akik a munkaerő-közvetítéssel, személyzeti tanácsadással foglalkozó vállalatoknál dolgoznak, ettől az eredménytől csak kicsivel maradnak el az FMCG-élelmiszerszektor vállalatai.

Az elkötelezettség a közműszektor vízszolgáltatással foglalkozó cégeinél lényegesen az országos átlag alatt marad, 39 százalékos, ezt nem sokkal haladja meg a kereskedelemmel foglalkozó cégek eredménye.

Eltérő vélemények. A magyar munkavállalók közel fele érzi úgy, meg tudja teremteni a munkája és magánélete közötti egyensúlyt, ebben a kérdésben tapasztalható a legkisebb eltérés a különböző iparágakban dolgozók vélemények között. A legelégedetlenebbek ezzel a kérdéssel a kereskedelemben foglalkoztatottak, közülük alig több mint minden harmadik dolgozó érez erre lehetőséget, míg a legoptimistábban ebben a kérdésben az IT-szektorban és a biztosítóknál dolgozók nyilatkoznak.

A legnagyobb különbség az iparágak között a vállalat munkaerővonzó képességének megítélésében mutatkozik. Míg minden második magyar véli úgy, hogy vállalata vonzó munkahely a tehetséges dolgozók számára, kifejezetten elégedetlenek ezzel a termelésben, a vízműveknél és a kereskedelemben dolgozók.

A gyógyszeripari szektor dolgozói optimistábbak, mint az országos átlag. Az iparág alkalmazottai igazán örülnek, mivel a főnöküktől sok erkölcsi elismerést kapnak, elégedettek a teljesítményértékelési rendszerrel, fizetésük versenyképességével, valamint a rendelkezésükre bocsátott munkaeszközökkel. Eredményeik néhány kérdésben azonban alig haladják meg az országos átlagot, ezek az állásbiztonság, munka/magánélet egyensúly, valamint a hosszú távú maradási hajlandóság.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.