BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Békésben a keringési baj, Budapesten a rák kockázata a legnagyobb

Jelentős egyenlőtlenségek vannak az oszágban az emberek egészség-egyenlőségében, ez a társadalmi csoportoknál is megvan, ám szerepe van az egészségben az egyének szemléletének.

Egészség-egyenlőtlenségek Heves megyében jóval kevesebb egészséges ember él, mint Zalában – derült ki az EgészségMonitor Kutató és Tanácsadó Nonprofit Közhasznú Kft. nyilvánosságra hozott tanulmányából. A daganatos halálzás kockázata Budapesten a legnagyobb.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet felkérésére készített kutatás jelentős egészség-egyenlőtlenségeket állapított meg a különböző földrajzi térségekben élők illetve társadalmi csoportok között. Az eltérések egy részét biológiai tényezők, más részét társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek okozzák. A tanulmány készítői a KSH és az Országos Lakossági Egészségfelmérés adataira támaszkodva végezték el a kutatást, amelyből kiderült, hogy a kistérségek közül Zalaszentgrót térségében kétszer nagyobb a halandósági kockázat, mint a Veszprémi kistérségben, ahol az országban a legalacsonyabb. A megyéket és a fővárost összehasonlítva a keringési halálozás Békésben, a daganatos halálozás kockázata pedig Budapesten a legnagyobb. Az egészség megromlása miatti korlátázottság térségi adatai alapján Hevesben minden harmadik, míg Zalában minden ötödik lakos nem volt teljesen egészséges, az eltérés 170 százalékos volt.

A megyék lakosságának összetételében illetve a vizsgált környezeti mutatókra vonatkozó kiegyenlítést követően az egyenlőtlenség 130 százalékra csökkent. A tapasztalatok szerint a betegségek kialakulása nagyban függ az iskolai végzettségtől is. Az alapfokú végzettségűek kockázata 1,6-szor nagyobb volt, mint a felsőfokúaké. A nem dolgozók hátránya 1,8-szoros, a nagyon rossz anyagi helyzetben lévőké pedig 1,9-szeres volt. A nehéz helyzetben családra, barátokra nem számító, azaz társas támogatás súlyos hiányával küzdő személyek egészségmegromlásának kockázata csaknem másfélszeres volt a másokra számító emberekkel szemben.

A kutatás legfontosabb tapasztalatai szerint az egyéni tényezőknek az egészség-egyenlőtlenségekben betöltött szerepe döntő mértékben meghatározó. A lakóhelyi környezet hatása – beleértve az egészségügyi ellátás színvonalát is – nagyrészt az egyéni tényezőkön keresztül jut érvényre, a környezet közvetlen hatásának jelentősége másodlagosnak bizonyult. A nemzetközi tapasztalatok alapján egyértelmű, hogy a magyar lakosság egészségi állapota csakis az egyenlőtlenségek csökkentésével egyidejűleg javítható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.