BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bezzeg az osztrákok!

Egyelőre állja a sarat Ausztria. A bécsi irodapiac stabil, az intézményi befektetők nem hagyták el az országot - legalábbis az első kilenc hónapban ennek nem sok jele volt.

A CB Richard Ellis (CBRE) nemzetközi ingatlan-tanácsadó szerint a harmadik negyedévben is ugyanannyi, 110 ezer négyzetméternyi irodát adtak bérbe, mint a megelőző két háromhavi időszakban. A tulajdonosok sem panaszkodhatnak, a bérleti díjak enyhén még emelkedtek is, most 23-24 eurónál tartanak az első osztályú, belvárosi irodáknál.

A befektetők 400 millió eurót költöttek különböző ingatlanokra, ez ugyan 300 millió euróval kevesebb, mint a II. negyedév, és 200 millió euróval alacsonyabb, mint 2007 hasonló időszakáé, de más országokban ennél sokkal nagyobb volt a visszaesés. Budapesten például egész évben jó, ha 500 millió euró lesz az elköltött összeg, ez hatalmas zuhanás a tavalyi 1,9 milliárd euróhoz viszonyítva. A magyar fővároshoz képest az is jelentős különbség, hogy Csökkent az átadott beruházások volumene: az előző negyedévvel összevetve Bécsben mindössze 38 000 négyzetmétert tett ki. Ez részben az eltérő fejlettségi szint miatt alakult így az osztrák fővárosban, hiszen ott csaknem ötször akkora a már meglévő irodaállomány, tehát csak óvatosan bővíthetnek a fejlesztők.

A befektetőknek örvendetes hír, hogy az első osztályú irodák hozama az év elejéhez képest enyhén emelkedett, jelenleg 4,85%-on áll. A CBRE mind a jó, mind az átlagos helyen fekvő irodáknál az év végéig további 20 bázispontos növekedést vár. „A befektetők nagyra értékelik Ausztria stabilitását, különösen ilyen nehéz időkben. Főleg a konzervatívabb befektetési politikát alkalmazó német és más nyugat-európai befektetők erősítik osztrák ingatlanokkal portfoliójukat.” – nyilatkozta Dr. Andreas Ridder, a CB Richard Ellis ausztriai ügyvezető igazgatója.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.