BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkentek a gyógyszerárak, több lett a gyógyszertár

A verseny hatására 1704 gyógyszer ára csökkent, s mérséklődtek a térítési díjak. A lakosság pozitívan éli meg a patikaliberalizációt - mondta a mai kormányszóvivői tájékoztatón a szakminiszter.

A gyógyszercégek között meghirdetett árverseny eredményeként tavaly 953 készítmény ára átlagosan 23 százalékkal csökkent, az idén 751 orvosság árát átlagosan 15 százalékkal csökkentették - jelentette be a mai kormányszóvivői tájékoztatón Székely Tamás egészségügyi miniszter. Ennek eredménye, hogy múlt év január óta több mint 47 új hatóanyag került föl az egészségbiztosító által támogatott listára. Ugyanezen időszakban 19 készítmény kapott olyan új indikációban támogatást, melyet korábban nem támogatott a biztosító, 7 kombinációs gyógyszer támogatását is befogadta, s folyamatban van további 5 új készítmény támogatásának elbírálása is.

A szakminiszter úgy fogalmazott: megteremtették a gyógyszer-támogatási rendszer közép- és hosszú távú egyensúlyát. A tb-támogatás 2007. január elseje és szeptembere között 219,6 milliárd forint, az idei év hasonló időszakában pedig 225,7 milliárd. Eközben a betegek által fizetett térítési díjak kedvezően alakulnak, év végére 6 százalékot meghaladó lesz a csökkenés a múlt évhez viszonyítva.

Beszámolt arról is a tárcavezető, hogy a patika alapítás szükségtelenül korlátozó szabályai feloldásának eredménye, hogy 345 közforgalmú, 35 fiók és 12 kézi gyógyszertár létesítését engedélyezte ez év októberéig az ÁNTSZ, amelyek a lakosság számára többletszolgáltatásokat vállaltak. A lakosság gyógyszerekhez jutását tovább segíti, hogy 706 kiskereskedelmi árusítóhelyen vált lehetővé 407 gyógyszer (fájdalomcsillapítók, vitaminok, savlekötők) gyógyszertáron kívüli elérhetősége.

A Szonda Ipsos-MeH októberi felmérése szerint a megkérdezettek 29 százaléka szerint a patikai reformok érzékelhető változást hoztak az ellátásban, kétharmaduknak "inkább pozitív" véleménnyel van a változtatásokról. A felnőtt népesség 14 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ő maga, vagy valamelyik közeli hozzátartozója a megelőző egy évben vásárolt patikán kívül gyógyszert, ez az arány az idén februárban 8 százalék volt. A megkérdezettek 60 százaléka szerint a gyógyszerek patikán kívüli árusítása nem változtatta meg érezhetően a patikák működését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.