BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Esik az osztrák ingatlanpiac is

Miért pont az osztrákok ne éreznék meg a válságot. Naná, hogy megérzik. Persze nem annyira. Az biztosnak látszik, hogy a bécsi irodapiacon 60 ezer négyzetméterrel kisebb lesz az éves új kínálat, mint 2007-ben és a bérbeadás is közel ötödével elmarad a tavalyitól.

Az idén elkészülő irodaterületnek viszont több mint 60 százalékát már előbérleti szerződésekkel lekötötték vagy saját használatra építik. A CBRE őszi jelentése szerint a 2004 óta folyamatosan csökkenő kihasználatlansági ráta jelenleg a második negyedévben 4,7 százalékos volt, kérdés, ez mennyire lesz tartható a szeptember-októberben felgyorsult válság miatt.

Az első osztályú irodák bérleti díja a mai 23 euro/m2/hó értékhez képest ismét enyhén emelkedik, az év végére 24 euróra nőhet.Érdekes, hogy a külföldi befektetők - legalábbis az első félévben, tehát még a nagy amerikai csődhullám előtt - 900 millió eurót költöttek, s részarányuk 69 százalékra növekedett. Nem túl rózsás a helyzet a lakásfronton sem, és aki befektetni szeretne nyugati szomszédunknál jó ha tudja, hogy igen jelentősek a különbségek az egyes tartományok között. Tirol, Voralberg vagy Salzburg köztudottak 2-3-szor olyan drága, mint például Burgenland. Az immobilien.net ingatlanplatform felmérése szerint Ausztria legdrágább városa Kitzbühel. A tiroli síparadicsomban több mint 3000 eurót is elkérnek egy-egy lakás négyzetméteréért.

A tiroli főváros, Innsbruck pedig a tartományi székhelyek versenyében vitte el a pálmát: a festői szépségű környezetben fekvő városban átlag 2720 euróba kerül az ingatlanok négyzetmétere. A tartományi székhelyek között Salzburg a második helyezett, ott a lakásárak 2400 euró körül mozognak négyzetméterenként. Bécs a harmadik, átlagosan 2200 eurós négyzetméterárakkal. Az ingatlanvásárlás szempontjából a burgenlandi székváros, Kismarton (Eisenstadt) a legjobb, ott négyzetméterenkénti 970 eurós árakon kínálnak lakásokat. Nem sokkal drágább az alsó-ausztriai főváros, St. Pölten sem: ott ugyancsak ezer eurón alattiak a négyzetméterenként számított ingatlanárak. Klagenfurt (Karintia), Graz (Stájerország) és Linz (Felső-Ausztria) a középmezőnyben van, 1800-1900 eurós árszinttel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.