BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így spammelnek a profik - több millió dolláros haszon évente

Habár csak minden 12,5 milliomodik e-mailre válaszol egy fogyasztó, jövedelmező a spam-üzletág. Amerikai kutatók górcső alá vették a jelenséget.

A Berkeley egyetemen végzett kutatás eredménye: még ekkora válaszadási rátánál is töb millió dolláros nyereségre lehet szert tenni évente - írja a BBC.

A teszthez saját maguk is spammelőkké váltak: rácsatlakoztak egy létező spam-hálózatra, és annak vizsgálták meg egy alrészét. Az általuk használt Storm hálózat mintegy egymillió otthoni számítógépet használ leveleinek terjesztésére - a kutatók ebből 76 ezret. A levelekben egy hamis gyógyszercég képviselőinek adták ki magukat.

A levelek egyik fele a vállalat honlapjára kalauzolt, ahol gyógykészítmények vásárlását kínálták fel. Azonban a fogyasztó minden alkalommal hibaüzenetet kapott, amikor ráklikkelt a gombra, hogy hitelkártyájának adatait elküldje.

Majd négy hétnyi teszt és 360 millió kiküldött e-mail után csupán 28 felhasználó jutott el a vásárlásig. Mégis, ez a 0,00001 százalékos válaszadási ráta is elég lett volna ahhoz, hogy 2 731,88 dollárt "keressenek", azaz több mint napi 100 dollárt. Mindezt felkerekítve a kutatók szerint egy a Stormhoz hasonló hálózatot működtetők naponta 7 ezer, évente több mint 2 millió dollárt keresnek.

Mégis ez rácáfol olyan eszmékre, miszerint a spammelők ennek az összegnek többszörösét keresik. A kutatás egyben azt suggalja, hogy az efféle bűnözők igenis érzékenyen reagálnak bizonyos szabályzati változásokra. Már így is nagyon oda kell figyelniük kampányaik tartalmára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.