BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb a PC vásárlás, kihívásokra készül a Dell

A gazdasági válság hatására erősen szűkültek a cégek számítástechnikai eszközökre fordítható keretei. A mérséklődést a Dell is megérezte: öt százalékkal csökkent profitja a harmadik negyedévben.

"Arra számítunk, hogy az üzleti környezet továbbra is nagy kihívást jelent majd" – nyilatkozta az AP-nek Brian Gladden pénzügyi igazgató. A Dell forgalma augusztusban és szeptemberben fellendülni látszott, a válság miatt azonban a cégek erősen visszafogták informatikai kiadásaikat, így végül öt százalékos profitcsökkenéssel zárta a harmadik negyedévet a cég.

Ugyan a Dell profitja így a tavaly 766 millió dollárról 727 millió dollárra csökkent az október végéig tartó időszakban, részvényei mégis emelkedtek a jelentés hallatán. A Wall Street rosszabb számokat várt, a vállalat a Thomson Reuters előrejelzéseit meghaladva, 9 százalékkal növelte részvényei értékét. A kellemes meglepetés további áremelkedést eredményezett.

A Dell az Egyesült Államokban, legnagyobb piacán nyolc százalékos csökkenést könyvelt el, a csökkenő kereslet hatására azonban egyes régiókban még idejébe feladta a versenyt. Így bár piacának mérete csökkent, a profitot jobban őrizte a cég. Nagyon jól teljesített a Dell a magán PC-k piacán, ahol 32 százalékkal növekedett a megvásárolt egységek mennyisége – ez globálisan 10 százalékos növekedést jelent a szektorban.

Ugyanakkor a fogyasztói termékek a Dell palettájának csak egyötödét foglalják el, így nem tudták ellensúlyozni az üzleti szférában bekövetkező negatív jelenségeket. A nehézségeket leépítéssel vészelte át a vállalat: az előző negyedévben 2 200 embert, munkatársainak 9 százalékát bocsátotta el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.