BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ma megnyomják a gombot Albertirsán!

Ma avatják fel a 4,5 milliárdból megfiatalított gödi teherelosztót, mégpedig távvezérléssel, Albertirsáról.

Ma adják át a 4,5 milliárd forintból teljesen felújított gödi teherelosztót, melynek a főváros és környéke villamos energia ellátásban van kiemelt szerepe. A rekonstrukció során a telep teljesen távvezéreltté vált, vagyis a beindítását jelképező gombnyomásokra sem a helyszínen, hanem a tulajdonos Mavir Zrt. albertirsai irányító központjában kerül sor. A beruházás része annak az 1993-ban indult és 2010-ben záruló programnak, melynek során megfiatalodik az ország villamos energia hálózata, ezen belül 26 teherelosztója is.

A Mavir évente 20-22 milliárd forintot költ hálózatfejlesztésre. "Egy kilométer 400 kilovoltos, egy oszlopos, kétrendszerű – vagyis a leginkább jellemző – villamos távvezeték építése körülbelül 100 millió forintba kerül", ismertette az átadás előtt Tari Gábor, a Mavir Zrt. vezérigazgatója. A Mavirnak 3700 kilométernyi hálózata van. A társaság a fenti program mellett kétévente is készít külön hálózatfejlesztési tervet, az aktualitásokhoz igazodva.

A mostanit két-három héten belül eljuttatja a Magyar Energia Hivatalnak (MEH) A hivatallal közösen vizsgálja azt is, hogyan lehetne beengedni a mostani 330 megawattnyinál több szélerőművi kapacitást az országos villamos energia hálózatba. A környezetkímélő energiahordozóval az a gond, hogy a szélturbinák nem feltétlenül akkor küldik az áramot, amikor arra szükség van, vagyis nem szabályozhatók.

"Feltehetően csak úgy kezelhető további 100 megawattnyi szélenergia, ha a hazai villamos energia rendszerben egyúttal ugyannyi szabályozható áramtermelő blokk is létesül", válaszolt a Világgazdaságnak Tari Gábor.

Az ország villamos energia ellátásának biztonságát javítják a régiós együttműködések. A Mavir e célból a szomszédos Szlovákia rendszerirányítójával arra készül, hogy akár három helyen is új villamos energia vezetéki összeköttetést létesítsen. Hamarosan átadják a romániai és talán jövőre a horvátországi összeköttetést és egy belföldi távvezetéket is.

Két tőzsde "ügye" is van a Mavirnak. Jómagát március 31-re kell tőzsdeképes állapotba hoznia, vagyis például piaci értékének el kell érnie, vagy meghaladnia eszközei 200 milliárd forintosra becsült értékét. Tulajdonosai 2009 szeptemberében keresnének vevőt 25-1 százalékára. Közben folynak a 100 millió forintnyi tőkeigényű áramtőzsde, a HUPX előkészületeit is. A már a második változatban elkészült üzleti tervet hamarosan megtárgyalja a Mavir igazgatósága, s jó esetben a közgyűlése is elfogadja az idén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.