BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási pofon a Yahoo-nak! "Minden év a Microsoft legjobb éve"

A Microsoft vezérigazgatója kijelentette: egyáltalán nem foglalkoznak már a Yahoo felvásárlásának lehetőségével, viszont "teljesen nyitottak" a kereső ágazattal kapcsolatos együttműködésre.

"Hadd tisztázzam: lezártunk a Yahoo-val minden akvizíciót érintő tárgyalást" – közölte Steve Ballmer. A Microsoft vezérigazgatójának ez az egy mondata egy nap alatt húsz százalékkal lejjebb nyomta a Yahoo részvényeit – jelenti az AP.

Jerry Yang vezérigazgató távozásakor az internetes cég befektetői abban reménykedtek, hogy ismét megnyílik az út a Microsoft előtt. Egyértelmű volt, hogy a leköszönő Yang ellenzi a felvásárlást, az elemzők pedig úgy vélték, döntése jelzés lehet Redmondnak. A hír hallatán erősen emelkedtek a Yahoo részvényei, most viszont hasonló gyorsasággal süllyedtek, mivel Ballmer a vezércsere óta először jelentette ki: nem érdekli a Yahoo.

Bár a közlés szerint a Microsoft nyitott a két cég keresési üzletágának együttműködésére, jelenleg erről sem folynak tárgyalások. "Ismét itt a dot-com buborék, a gazdasági helyzet változásával ki fog derülni, hogy megkérdőjelezhető a keresési szektor értéke" – nyilatkozta Michael McDonald, a Yahoo egyik befektetője. McDonald szerint a Yahoo alacsony részvényárfolyamáért a Microsoft okolható és hasonló akciók helyett inkább a költségek csökkentésére kéne koncentrálnia a redmondi vállalatnak.

Egyes elemzők szerint ugyanakkor Ballmer kijelentése csak pózolás, amivel szeretné lejjebb vinni a Yahoo értékét, hogy olcsón felvásárolhassa. Ugyanakkor a szakértők azt is valószínűnek tartják, hogy a Microsoft az akvizícióra csak a jövő évben kerít sort.

Steve Ballmer sajtótájékoztatóján igyekezett meggyőzni mindenkit arról, hogy a válság nem érinti rosszul a céget; a hosszú távú szoftverfejlesztések és az on- és offline világot elegyítő új alkalmazások kifizetődnek majd. Arra a kérdésre: mikor jön el a Microsoft legjobb éve, Ballmer úgy válaszolt: "Minden év a Microsoft legjobb éve."

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.