BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszélyeztetheti a hazai vegyipart az emisszió új szabályozása

Az Európai Unió környezetvédelmi tanácsa decemberi ülésén foglalkozik az emissziókereskedelmi rendszer (ETS) 2013–2020 közötti időszakra vonatkozó felülvizsgálatával.

Az EU-s "klímacsomag" megvalósításának legfőbb eszköze az átalakított, a kibocsátási egységek aukciós értékesítésén alapuló emissziókereskedelmi rendszer lesz.

A szabályozás hatálya alá kerül több vegyipari ágazat, így a hazai vegyipari termelésben meghatározó szerepet játszó petrolkémiai ipar és műtrágyagyártás.

A klór-alkáli ipar – mint a vegyipar egyik jelentős ágazata – nem tartozik ugyan az ETS-irányelv hatálya alá, de indirekt kibocsátóként mégis érintett. A Magyar Vegyipari Szövetségnél (Mavesz) figyelemmel kísérik az ETS-sel kapcsolatos történéseket.

Budai Iván igazgató úgy fogalmazott, hogy az új allokációs rendszer tényleges gazdasági hatásait az előterjesztők nem mérték fel teljeskörűen. Az aukciós értékesítés voltaképpen egy új adó kivetését jelenti, de ez az Európán kívüli versenytársakat nem terheli.

eális a veszély, hogy az aukciós értékesítés kiterjesztése a feldolgozóipari ágazatokban – köztük a vegyiparban – elbizonytalanodást, a beruházási, befektetési tervek felfüggesztését, a későbbiekben pedig az ipar migrációját eredményezi.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.