BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

9 milliárd dollárt kér a Ford - Autóba ülnek a "vezérek"

A Ford kilenc milliárd dolláros hitelt kér az amerikai államtól, de közlése szerint nem számít rá, hogy meg is kapja. A cég saját véleménye szerint mentőöv nélkül is átvészeli a jövő évet.

Az AP információi szerint az egyik bajban lévő detroiti autógyártó óriás, a Ford kilenc milliárd dolláros, úgy nevezett "stand-in-line" hitelt kér az amerikai Kongresszustól, de sok reményt fűz ahhoz, hogy meg is kapja. A cég előrejelzése szerint segítség nélkül is képesek lesznek átvészelni a jövő évet, sőt: 2011 előtt még adózás előtti nyereséget is kimutathatnak.

A három autógyártó: a Ford, a GM és a Chrysler csütörtökön kap lehetőséget arra, hogy újra az amerikai állam segítségét kérje a vállalatai helyreállításához és felvázolja átalakítási terveit. A detroiti óriásoknak újra kell strukturálniuk magukat és biztosítékot adniuk arra, hogy az esetlegesen odaítélt forrásokat megfelelően hasznosítják majd.

"Sokat tanultunk a múltkori tapasztalatokból" – jelentette ki Alan Mulally, utalva arra, hogy a szenátorok kifogásolták a segélyért folyamodó cégek vezéreinek viselkedését, például azt, hogy három külön magánrepülőgépen érkeztek Washingtonba. A Ford vezérigazgatója a fenti nyilatkozatának azzal ad nyomatékot, hogy a hitel megszavazása esetén évi egy millió dolláros fizetésért dolgozik majd, szemben a korábbi, 20 millió dollár feletti bérével.

Az utazással kapcsolatos megjegyzés bizonyára komolyan érinthette a három vállalatvezetőt. Alan Mulally és a GM-vezér például ezúttal autón utazik Detroitból Washingtonba (utóbbi egy Chevrolet Malibu hibriddel). Robert Nardelli, a Chrysler vezérigazgatója is lemond a céges repülőről, bár a vállalat szóvivője biztonsági okokra hivatkozva nem árulta el, pontosan milyen közlekedés eszközt választ majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.