BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dübörög a táblavadászat! Eltörölt sebességkorlátozások

Országszerte több megyében indított táblavadász akciót az Országos Balesetmegelőzési Bizottság. A Heves Megyében indult akció lényege, hogy az autósok által feleslegesnek ítélt táblákat regisztrálják, és a vélelmezett hibákat jelentik a rendőrségnek, illetve a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak.

A táblázásért felelős Magyar Közút Kht. üdvözli a kezdeményezést: a lakosság aktív részvétele a közlekedés biztonságát növelő kezdeményezésekben mindig javítja a közlekedési morált. Bármilyen jó is az ötlet, arra mindenképpen fel kell hívni a figyelmet, hogy az OBB és a rendőrség nem osztozik abban a felelősségében, amit egy bekövetkező baleset, ne adj isten haláleset esetén visel az üzemeltető – nyilatkozta László Sándor, az MK Kht. vezérigazgatója.

Az ország több mint 30 ezer kilométeres közúthálózatán ugyanis kizárólag a Magyar Közút Kht. felelőssége a táblázás. Ennélfogva sem az OBB, sem a helyi rendőrség nincs abban a helyzetben, hogy döntést hozzon egy-egy tábla indokoltságáról.

Előfordul, hogy időnként kint marad egy tábla, ezért mindenképpen jó az akció. Sajnos azonban általában az a helyzet, hogy az autósok olyan táblák miatt bosszankodnak, amit a mi szakembereink indokoltnak tartanak, vagy egyszerűen kötelességünk kihelyezni” – mondja László Sándor.

A szakember elismeri, hogy adott esetben előfordulhatnak túlbiztosítások, olyan helyzetek, amikor a döntéshozó mérnök az indokoltnál szigorúbb sebességkorlátozással védi az autósokat. Az utas szakmának vannak rossz tapasztalatai a közlekedési morállal kapcsolatban, ezért előfordulhat, hogy ahol az 50-es sebesség megfelelő, oda 40-es táblát szerelnek. Az indokolatlan szigor persze ahhoz járul hozzá, hogy végül a szükséges korlátozást se vegyék figyelembe – mondta erről László Sándor. Általában azt tartja jónak, ha a konkrét veszélyforrásra figyelmeztető táblát használnak. Éppen ezért a társaság nyáron valamennyi főútvonalon ellenőrizte a sebességkorlátozásokat.

Az akció keretében mintegy 340 kilométeren töröltek el sebességkorlátozást, és további 17 kilométeren nagyobb sebességet tettek lehetővé. A baleseti statisztikák még nem állnak rendelkezésre, de ha kedvezők lesznek a tapasztalatok, akkor jövőre ismét felülvizsgálják akár az egész hálózatot is – ígéri a vezérigazgató. Addig is azt ajánlja az autósoknak, hogy ne a szomszédnak, a rendőrnek vagy a médiának panaszkodjanak, hanem jelentsék be észrevételeiket az Útvonalon, azaz a 06 40 188 866 telefonszámon. Az MK Kht. hatáskörébe tartozó bejelentéseket azonnal kivizsgálják, a mások felelősségi körébe tartozókat pedig továbbítják az illetékeseknek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.