BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kisebb hálószoba és folyosó - Válságban zsugorodó lakások

Az Otthon Centrum előrejelzése szerint megfordulhat az elmúlt egy-két év látványos tendenciája, miszerint főként az egymással versengő bankok kedvező hitelkondíciói hatására, és az építési minőség általános javulásával párhuzamosan nőttek a lakásméret-igények. A hitelszigorításokkal nőhet a kisebb lakások iránti kereslet a következő évben.

A gazdasági válság okozta lakáshitelezési szigorítások és a törlesztő részletek drasztikus emelkedése miatt hosszabb időtávra kiható strukturális következményekkel számolnak a lakáspiacon az Otthon Centrum, Magyarország legnagyobb ingatlanközvetítő hálózatának szakértői. Az egyik ilyen lehetséges következmény a keresett lakásméretek csökkenése.

Míg szeptemberben például egy fiatal pár bátran tervezhetett egy 60 négyzetméteres lakást megvásárolni (az önerőn felül, a példa kedvéért 10 millió Ft-os, svájci frank alapú, 20 éves futamidejű, havi kb. 75 ezer Ft-os törlesztőrészletű hitellel kalkulálva), addig most eltántoríthatják a legkedvezőbb euró alapú hitelek havi 110 ezer Ft körüli részletei, és inkább pár millió forinttal olcsóbb és egy szobával kisebb lakást vesznek.

Aki még a hitelszigorítások előtt szerződött, és azt most kénytelen lenne felmondani, félő, hogy elveszíti a befizetett foglalót - ez általában a lakás árának 10%-a - vagy új lakás vásárlása esetén a regisztrációs díjat, ami beleszámít a foglalóba és általában párszázezer forint.
 
A kisebb lakások iránti kereslet növekedése miatt az Otthon Centrum szerint reális annak a  lehetősége, hogy jövőre az újonnan induló projekteknél a lakásméreteket, illetve a lakások szobaszám szerinti összetételét már a változó vevői igényekre szabják.

Csökkenhet például a hálószobák mérete, vagy a gyakran indokolatlanul nagy közlekedőkből lehet lefaragni. Sokan lesznek kénytelenek inkább egy hálószobáról lemondani sokmilliós megtakarítás érdekében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.