BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megfenyegették a ferihegyi sztrájkolókat? Cáfol a BA szóvívője

Várhatón nem változik a helyzet délelőtt a Ferihegyi Repülőtéren, az utasbiztonsági ellenőrzés hiányában az utasok nem juthatnak el a gépekhez, így a járatok vagy jelentős késéssel indulnak, vagy törlik a járatokat, eddig egy Varsóba induló járatot töröltek.

Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy pontosabb információval várhatóan 11 óra körül szolgálhat a járatok indításáról az üzemeltető, mivel ekkor érkeznek még munkavállalók az utasbiztonsági területre, és lehetnek olyanok, akik felveszik a munkát.

Emiatt a BA a Malévnak sem tud pontosabb információkat adni, így a magyar nemzeti légitársaság is csak később dönthet járatai sorsáról. Németh Krisztina, a Malév szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy reggel a légitársaság 8 járata indult el időben. A saját kiszolgáló személyzet ellenére a Malév is tehetetlen ilyen helyzetben, mivel biztonsági ellenőrzés nélkül az utasok nem juthatnak fel a gépre. A többi járat indulása így addig bizonytalan, amíg ki nem derül, hogy megnyit-e néhány ellenőrző pont. A járatokról szóló döntést pedig csak azt követően tudja meghozni a Malév, hogy tájékoztatást kap a reptér üzemeltetőjétől. A légitársaság ezért az utasok türelmét kéri - mondta a szóvivő.

A sztrájk az érkező gépeket egyelőre nem érinti. Csorba Attila, a sztrájkot hirdető egyik érdekképviselet, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) elnöke kifogásolta, hogy a reggel 6-kor sztrájkba lépő munkavállalókkal a vezérigazgató "ordibált" és egy lapra felírta a nevüket, ami a szakszervezeti vezető szerint munkahelyi zaklatásnak minősül. Ez ellen az érdekképviselet a leghatározottabban fel fog lépni - tette hozzá. Megjegyezte: javasolták a munkáltatónak a tárgyalások folytatását, ám a BA válasza szerint legkorábban péntek délelőtt ülhetnek tárgyalóasztalhoz a felek.

Szollár Domokos cáfolta, hogy a munkaadó megfenyegette volna a sztrájkoló munkavállalókat. A BA szóvivője korábban irracionálisnak, arcpirítónak nevezte a követeléseket és hangsúlyozta, hogy éppen a modernizációt szolgáló átalakításoknak köszönhetően nem kell most tömeges elbocsátásról dönteni a cégnél. Hozzátette: a kollektív szerződésről már megkezdték az egyeztetéseket a reprezentatív szakszervezetekkel. A határozatlan idejű sztrájkot két szakszervezet hirdette, követeléseik között szerepelt egyebek között a BA átalakításának felfüggesztése, a kiszervezések azonnali leállítása, a létszám megtartása, pénzbeli juttatás a dolgozóknak és új kollektív szerződés kötése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.