BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Minimális a magyar kockázat" az ír dioxinbotrány miatt

Nem zárható ki, hogy a dioxinnal szennyezett ír sertéshústermékekből a magyar vásárlók is fogyasztottak, de ennek valószínűsége kicsi - derül ki a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Mébih) közleményéből.

Így a hazai lakosság egészségi kockázata - fogalmaz a közlemény - az írországi eseménnyel kapcsolatban jelenleg elhanyagolható. A Mébih ennel ellenére fokozott készültség mellett ellenőrzi a potenciálisan érintett élelmiszerek körét a magyar piacon.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) elemzése szerint az uniós fogyasztók napi "húsbevitelének" legfeljebb 10 százalékát tehette ki ír sertéshús. Ha valaki ily mértékben, naponta fogyasztott a szennyezett ír termékekből 90 napon keresztül, akkor - figyelembe véve az eddig mért legnagyobb értéket - a szervezet dioxintartalma 10 százalékkal nőhetett. E változás azonban az EFSA megítélése szerint nem lehetett aggályos humánegészség-ügyi szempontból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.