BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Nem élvezzük, hogy kölcsönadjuk az adófizetők pénzét, de muszáj"

A Szenátus éjjel is folytatta a munkát, hogy minél előbb dűlőre jusson az autógyártók támogatása ügyében. Bár komoly nehézségek merültek fel, úgy tűnik, sikerül megegyezniük a hitelről.

"Nem élvezzük túlzottan, hogy adófizetők pénzéből hitelezünk, de nincs más választásunk" – közölte a szenátusi többséget vezető Harry Reid, arra utalva, hogy a fenntartások ellenére is lassan biztossá válik az autógyártók támogatása – jelenti az AP.

A tervek szerint már szerdán szavaznának a 15 milliárd dolláros mentőcsomagról. A tervek szerint az elnök választja majd az úgy nevezett "autó cárt", egy tisztségviselőt, aki a hitel felhasználását és a cégek átalakulását felügyeli majd. Az autó cár hatáskörét illetően kompromisszum született – a Fehér Ház eredetileg szélesebb jogkört képzelt el, eszerint a tisztségviselő akár csődeljárást is kezdeményezhetett volna az olyan cégek ellen, amelyek nem követnek el mindent a hatékonyságnövelés érdekében.

Bár jelenleg mindkét oldal optimista, a törvényjavaslatot nehéz volt "eladni" mind a Kongresszus, mind a Fehér Ház képviselőinek, akiknek jó része továbbra is rosszallja a Bush-kormányzat döntéseit a korábban megszavazott 700 milliárd dolláros segéllyel kapcsolatban. Az előzmények miatt félő volt, hogy a honatyák egy része ellenáll az újabb állami támogatás megszavazásának, de úgy tűnik, ez most megoldógik.

Az összegért cserébe számos korlátozást léptetnek életben a kedvezményezett vállalatoknál: limitálják az osztalékok és a prémiumok fizetését és garanciát kérnek arra, hogy az állam befektetése térüljön meg elsőként. A döntés értelmében a pénzek felhasználását Neil M. Barofsky ügyész felügyeli majd a kormány nevében. Az autó cárt minden, a vállalatokat érintő fontosabb kérdésről informálják, a támogatott cégek könyvelését is beleértve.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.