BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Senki ne böngésszen Explorerrel! - Int a német Információbiztonsági Hivatal

Miután fény derült az Internet Explorer hibájára, amelyet a Microsoft eddig nem javított, a német Szövetségi Információbiztonsági Hivatal arra szólítja fel a felhasználókat: ne használják a böngészőt a biztonsági rés betöméséig.

A Microsoft egy vészfrissítés elkészítésén dolgozik, miután kiderült, hogy az Internet Explorer 7 súlyos biztonsági réssel rendelkezik. A kínai fejlesztők által készített, rosszindulatú szoftver eddig több mint 10 ezer weboldalra telepedett rá azzal a céllal, hogy ellophassa a játék szoftverekhez használt kódokat – tudósít a Times Online.

A szakértők viszont felhívták a figyelmet arra, hogy a támadás során a felhasználók számítógépe teljesen védtelenné válik és az adatlopás akár anyagi károkat is okozhat. Az informatikusok egy része ezért azt ajánlja: egyelőre mindenki váltson más böngészőre. A Kurier szerint ugyanígy tett a német Szövetségi Információbiztonsági Hivatal is – a szervezet felszólította az embereket, hogy a Firefox-szal vagy a Google Chrome-mal böngésszenek a hiba elhárításáig.

Az antivírus szoftvereket gyártó Trend Micro adatai szerint csak a múlt héten mintegy tízezer weboldalra telepítették azokat a rosszindulatú szofvereket, amelyekkel – egyelőre – csak játékszoftverek kódjait lopták el. Ugyanakkor a cég szerint fennáll a veszély, hogy az alkalmazásokat pénzszerzésre is felhasználják majd.

"Szomorú, hogy a Microsoft nem javította ki már korábban ezt a hibát, de a legjobb, amit tehetett, hogy nyilvánosságra hozta ennek létezését." – mondta a PC Pro szakértője. Darien Graham-Smith szerint fontos, hogy mindenki megértse: a támadást kezdeményező alkalmazásokat gyakorlatilag bármilyen weboldalba beépíthetik, így az óvatos böngészés önmagában nem elég.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.