BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Viva cafeteria! Megszűnik az adómentes juttatások korlátozása!

A vezetők közel 300 ezer forint béren kívüli juttatást kapnak egy év alatt, ez jövőre több lehet. A kormányzati adócsomagból az derül ki, 2009-től megszűnik az adómentes béren kívüli juttatások 400 ezer forintos korlátozása.

Egy átlagos magyar munkavállaló fizetésének minden ötödik forintját valamilyen béren kívüli juttatás formájában viszi haza. Az ilyen juttatások, más néven a cafeteria-rendszerek térhódításával az utóbbi években már nemcsak a nagyvállalatok, hanem a közép- és kisvállalkozások is igyekeznek kihasználni az adómentesség előnyét.

Amennyiben ugyanis a cég odafigyel a különböző limitek és feltételek betartására, tízezer forintnyi fizetésemelés esetén – kétszázezer forintos bruttó bérrel számolva – a béren kívüli juttatások használatával 2850 forintnyi adót és járulékot spórolhat meg a vállalkozás, miközben a munkavállaló 4700 helyett 9600 forintot kap kézhez keresete növekedéséből.

Nem véletlen, hogy a Hay Group nyári felmérése szerint a vállalatok közel kétharmadánál működik cafeteria-rendszer, szemben a tavalyi 49 százalékkal, jövőre pedig már a cégek 80 százaléka kíván élni a kedvező lehetőséggel – legalábbis a válaszadók reményei szerint. Hasonló arányokat, bár kissé más adatokat mutat az Accor Services legutóbbi kutatása, amely szerint a cafeteria-rendszert alkalmazó cégek aránya a 2006-os 26-ról 2008-ra 58 százalékra nőtt.

Így már az sem meglepő, hogy heves vitát kavart a kormány azon szándéka, hogy az adómentes béren kívüli juttatásokra 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást vetnének ki. A célkitűzés végül meg is bukott, vagyis ez a szigorítás nem veheti elejét a béren kívüli juttatások további népszerűség-növekedésének.

Sőt, a kormányzati adócsomagból az derül ki, 2009-től megszűnik az adómentes béren kívüli juttatások 400 ezer forintos korlátozása, így a vezetők erre szánt kerete is megnőhet, holott most sem kevés: 300 ezer forint/év. Jelenleg még 400 ezer forint a maximális keret.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.