BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bevásárol a Chryslerből a Fiat

A Fiat és a Chrysler tárgyalásokat folytatnak – ezt hivatalosan is megerősítette az olasz gyár egyik vezetője. Azt azonban egyelőre a Financial Times és a Wall Street Journal is csak találgatja, hogy milyen együttműködést képzel el a két autógyár.

John Elkann, a Fiat alelnöke, a cégalapító Agnelli család leszármazottja erősítette meg, hogy a Fiat és a Chrysler tárgyalásokat folytat. A lehetséges partnerség hírére az olasz cég részvényeit felfüggesztették a milánói tőzsdén – jelenti az AP.

A Financial Times meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írja, hogy a Fiat 35 százalékos részesedést szerezhetne a Chryslerből, opcióval a részvények többségének felvásárlására. A Wall Street Journal informátora szerint függetlenül az együttműködés formájától, az amerikai cég nem férhet hozzá a Fiat motor- és átviteli technológiájához. A két cég a Spiegel közlése szerint már megerősítette, hogy szövetséget köt, de megállapodás ideiglenes. Eszerint a Fiat a kiszivárogtatott híreknek megfelelően 35 százalékos tulajdont szerez az amerikai cégből.

A Fiat korábban közölte, hogy szeretne újra teret nyerni az amerikai piacon, így az új 500-as modellt és az Alfa Romeót is forgalmazná a tengerentúlon.

A Daimler AG továbbra is vevőt keres a tulajdonában lévő 20 százalékos Chrysler részvénycsomagra - jelentette be a német csoport szóvivője miután napvilágot láttak az amerikai autógyárral kapcsolatos Fiat-tervek. A pontosan 19,9 százalékos Chrysler részesedés azt követően maradt a Daimler tulajdonában, hogy a detrioiti leányvállalatának nagyját két éve eladta a Cerberus Capital Managementnek.

A német sajtó az üzlet előtt egy hónappal úgy vélte: az amerikai márka eladása 9 milliárdot is hozhat a Daimlernek, ám a New York-i befektetői társaság 7,4 milliárd dollárt (5,5 milliárd euró) fizetett a Chrysler 80 százalékáért. Valamilyen okból  azonban a Daimler azért megtartott 20 százalékot. A már 2006-ban is 1,5 milliárd dolláros veszteséget elszenvedett Chryslert 1998-ban 36 milliárdért vásárolta meg a Daimler.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.