BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

EU-döntés - Nem korlátozza a versenyt a Villamosművek

Az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága megszűntette az MVM Zrt-nél folytatott eljárást, alátámasztva, hogy a cég tevékenysége nem sérti az uniós versenyszabályokat - közli az MVM.

Az elmúlt napokban az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága levélben értesítette az MVM vezérigazgatóját, hogy a Bizottság 2006. május 5.-i határozata alapján az 1/2003 tanácsi rendelet 20. cikk (4) bekezdés szerint lefolytatandó eljárást adminisztratív úton lezárta.

Az MVM Zrt.-nél (elsősorban akkori kereskedelmi divíziójánál), és leányvállalatánál, a MAVIR ZRt.-nél 2006. május 16-17-én lefolytatott helyszíni vizsgálattal induló eljárás célja annak megállapítása volt, hogy az MVM visszaél-e piaci erőfölényével és akadályozza-e a magyarországi árampiac fejlődését üzleti gyakorlata során.

A vélelmezett kifogások egyrészt az erőművekkel fennálló áramvásárlási szerződések révén fennálló piaci pozíció, illetve az ebből fakadó versenykorlátozó elemek voltak, másrészt a rendszerirányító társaság, a MAVIR Zrt. MVM általi tulajdonlásából következő, a piaci szereplőkkel való, vélelmezett nem egyenlő bánásmód.

A közel három éve zajló ügy lezárása a cég szerint mérföldkövet jelent a hazai áramtársaság és az unió viszonyában, de minden bizonnyal komoly pozitív kihatása lesz az MVM hazai árampiaci megítélésére is.

Az ügy lezárása igazolta, hogy a cégcsoport üzleti gyakorlata és működése semmilyen tekintetben nem sérti az Európai Uniós normákat és versenyszabályokat, illetve jogszabályokat. Az MVM emellett azt is igazolva látja, hogy tevékenysége nem gátolja a piaci mechanizmusok érvényesülését, mint ahogy működése nem okozza más piaci szereplők negatív megkülönböztetését, vagy piacra jutásának megnehezítését sem.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.