BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gáz: mi a helyzet Budapesten?

Nem várható fennakadás a budapesti közszolgáltatásokban: önkéntes korlátozást kér a főváros vezetése.

A gázellátásban kialakult helyzet budapesti vonatkozásait értékelték ma reggel a Fővárosi Önkormányzat vezetői, a fővárosi közszolgáltató és közműcégek valamint a fővárosi oktatási, szociális, egészségügyi és egyéb intézményeket fenntartó hivatali egységek vezetői. 

Hagyó Miklós és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettesek által összehívott rendkívüli értekezleten minden érintett megerősítette, hogy az eddig érvényben lévő I-es és II-es fokozatú korlátozások semmilyen módon nem érintették a budapesti közszolgáltatások működését.

A budapesti lakosság és a közellátás további szigorítás esetén nincs veszélyben. A főváros vezetése nem is számít krízishelyzetre, de takarékosságra kéri vállalatait és intézményeit. A ma reggelig érvényes I-II-es kategóriájú korlátozásba 43 fogyasztó tartozik Budapesten. Ebben a körben nincsenek fővárosi intézmények.

A fővárosi tulajdonú gazdasági szervezetek körében a II-es fokozatú korlátozás egy BKV telephelyet érintett, de a közösségi közlekedés zavartalanságának biztosítása érdekében ez alól is felmentést kért a BKV Zrt. A Főgáz Zrt. illetékesének tájékoztatása szerint az eddigi korlátozások napi másfél millió köbméter gáz-megtakarítást eredményeztek Budapesten, amely a város napi 15 millió köbméteres felhasználásnak egytizede.

Az értekezleten jelenlévő energetikai szakemberek elmondták: nem valószínű, hogy az FGSZ Zrt.-nek  III-as korlátozási kategóriát kell elrendelnie, de ha mégis, ez sem jelentene a lakosságot közvetlenül érintő intézkedéseket. Jelenleg olyan ipari és kereskedelmi fogyasztók tartoznak a III-as kategóriába, amelyek nem sorolhatók az I-II-es csoportba. E csoporton belül várható további bontás attól függően, hogy az adott cég gázfogyasztása meghaladja-e a 100 köbmétert óránként. Ebbe a kategóriába bizonyos bevásárlóközpontok, irodaházak és szállodák tartozhatnak.

A teljes rendszer hosszabb távú biztonságos fenntartása érdekében azonban a főváros vezetése önkéntes korlátozásra kéri a budapesti lakosságot és intézményeket. Ha mindenki 1 fokkal csökkenti a fűtési hőmérsékletet, azzal 5 százalékos energia-megtakarítást lehet elérni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.