BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelöljön be 500 ismerőst egyszerre a Facebookon! - Közösségi spamek

A netezők egyre nagyobb tömegekben használnak közösségi szájtokat, így a 21. századi spammerek mennek utánuk. Az Index cikke a közösségi portálok reklámszemetével foglalkozik.

A kifinomult spammerek ugyanúgy kihasználják a MySpace vagy a Facebook által összegyűjtött személyes adatokat, mint maguk a közösségi szájtok: a megfelelő eszközökkel a kéretlen reklámok épp olyan precízen targetálhatók, mint a kértek.

Az Easy Adder, a ToolSmith terméke, amelynek létezik MySpace-re és Facebookra kiadott változata is, 25 dollárért, illetve könnyített verziója, a Friend Click 20-ért. Erős versenytárs az Online Community Suite, amelynek alapváltozata 25 dollárért kapható, de az összes szolgáltatással felszerelt csomag 400-ba kerül. Ezeket a szoftvereket ráadásul teljesen legálisan árulják: a csomagok alapvető célja ugyanis, hogy megkönnyítsék az ismerősbejelölgetést, a visszaigazolást, az üzenetküldést és a kommentezést, és ebbe nehéz belekötni - írja az Index.

De az már a szolgáltatások listájából is egyértelmű, hogy az Easy Adder vagy az Online Community nem az átlagos facebookozóknak készült.

A közösségi szájtok a védekezés módját is kitalálták: mivel a tömeges ismerősbejelölgetés, a kéretlen reklámok kommentekben való elhelyezése gépi úton, emberi beavatkozás nélkül zajlik, előszeretettel használják a captchát, ami arra hivatott, hogy ellenőrizze, ember ül-e a gép előtt, vagy sem. A captchák kijátszására azonban számos módszer létezik, meg lehet próbálni hekkeléssel teljesen kikerülni őket, rájuk lehet támadni karakterfelismerő szoftverekkel, de a legbiztosabb a "human computing" néven emlegetett módszer, ami azt jelenti, hogy emberekkel olvastatjuk el és íratjuk le a captchákat, lehetőleg minél többet, és lehetőleg minél olcsóbban.

A captchaocr.com-on például 1000 captchát 30, 100 000-t 1800 dollárért olvasnak el, de Dancho Danchev biztonságtechnikai szakértő tavaly nyáron olyan szolgáltatókat is talált, akik naponta 250 ezer captchát vállalnak, és 1000-ért csak 2 dollárt kérnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.