Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA), valamint a Betegségmegelőzési Központ (CDC) jelenleg is vizsgálja azon kiterjedt járványt, melynek hátterében Salmonella Typhimurium baktériummal szennyezett mogyoróvaj fogyasztása áll. A 43 államra, illetve több országra kiterjedő járványt a Peanut Corporation of America (PCA) georgiai gyárában előállított mogyoróvaj, illetve mogyorókrém okozta.
A nagy kiszerelésű, szennyezett termékek nem közvetlenül a fogyasztókhoz, hanem olyan céghez kerültek, akik több száz különböző termék (például keksz, müzli, édesség és jégkrém) gyártásához, mint összetevőt használták fel. Valamennyi amerikai cég, aki vásárolt a kifogásolt mogyoró alapú készítményekből, önként visszahívta termékeit. Az eddigi vizsgálatok alapján európai cégekhez is szállítottak olyan amerikai mogyoróvajat, mely feltehetően Salmonellával szennyezett. A brit, dán, holland, ír és német vállalatokhoz került termékeket visszahívták a piacról.
Hazai érintettségről a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalnak jelenleg nincs tudomása - közölte a hatóság. Mogyoróvajhoz köthetően korábban is volt példa kiterjedt járványra az Egyesült Államokban, ahol évente közel 442 millió kg mogyoróvajat adnak el, vagyis a lekváros kenyér mellett a gyermekek legkedveltebb szendvicsének alapanyagának számít. A Salmonella baktériummal történő fertőződés után a tünetek 12-72 óra múlva jelentkeznek, láz, hasmenés, hasi görcsök lépnek fel. A betegség általában 4-7 napig tart, és az esetek többségében a betegek kezelés nélkül is gyógyulnak. Előfordulhat azonban, hogy a hasmenés súlyossá válik, és ennek következtében a beteg kórházi ellátásra szorul. A legyengült szervezetben a baktérium a véráramba is bekerülhet, és súlyos betegséget okozhat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.