BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vezet a Kék Óriás - Ki mennyi szabadalmat szerzett 2008-ban?

A múlt héten jelentette be az IBM, hogy továbbra is vezet az egy évre jutó szabadalmak mennyisége tekintetében. A Kék Óriás tavaly 4 186 szabadalmi kérelmet érvényesített.

Az IBM – amellett, hogy közölte: első a szabadalmak számát tekintve – leszögezte, hogy a jövőben technikai találmányainak mennyiségi fejlesztésére koncentrál szabadalmi oltalom helyett – tudósít a PC World.

A Kék Óriásnak (Big Blue) becézett vállalat tizenhat éve ül a legtöbb szabadalmat benyújtók trónján. Mostani nyilatkozata szerint a továbbiakban jóval több innovációt szeretne létrehozni, de nagy részére nem nyújtana be szabadalmi igényt, így segítve a nyílt forráskódú szoftverek terjedését.

A második helyet a Samsung foglalja el, a koreai cég 2008-ban 3 515 szabadalmat nyújtott be. A bronzérmes a Canon, 2 114 szabadalommal, negyedik pedig a Microsoft, 2 030 szabadalommal. A top ötöt az Intel zárja, 1 776 szabadalommal. A Hewlett-Packard a tízedik helyen végzett, 2008-ban 1 424 innovációt szabadalmaztatott.

Ugyanakkor az Elektronikai- és Villamosmérnökök Intézete (IEEE) felmérésében megállapította, hogy a fent negyedikként szereplő Microsoft rendelkezik a legértékesebb szabadalom portfólióval a teljes mennyiség, a diverzitás és a növekedés tekintetében. Ebben a mérésben Redmondot az Intel követi és csak harmadik az IBM.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.