BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zaklatják a sztrájkőröket Ferihegyen?

A folytatódó ferihegyi munkabeszüntetésre újabb törvénysértéssel reagált a munkaadó - állítják a szakszervezetek.

A menedzserek tartózkodási helyük elhagyására kényszerítettek több sztrájkőrt, szakszervezeti képviselőt, egyúttal jegyzőkönyvet felvéve róluk – áll a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete közleményében. A szakszervezetek jogi útra terelik az ügyet.

A BA hangsúlyozza, hogy a jogszabályok szerint a sztrájkoló munkavállalóknak egy erre kijelölt helyiségben kell gyülekezniük, a jogszabály nem tesz különbséget sztrájkoló és sztrájkőr között. 

A BA hozzáteszi: munkahelyen csak munkavégzés céljából lehet tartózkodni és aki akadályozza a munkavégzést, az a repülés biztonságát veszélyezteti. A BA ezért megkért minden sztrájkoló munkavállalót, hogy hagyja el munkahelyét. Ha ezt nem teszik meg, azzal a munkaviszonyból származó kötelezettséget, sőt a repülőtér rendjét is megsértik. Erről minden esetben jegyzőkönyv készül.

Eközben a szakszervezetek elutasították a munkaügyi közvetítő bevonását a tárgyalásokba, így döntőbíró nélkül folyik az egyeztetés Ferihegyen. 

Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője emlékeztetett arra: a BA javasolta, hogy a konfliktus mihamarabbi megoldása érdekében vonják be a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat (MKDSZ) szakemberét a tárgyalásokba.

Közvetítőre volt ugyan javaslata korábban az érdekképviseleteknek is, Francois Ballestero belga állampolgárságú szakértőt, az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége titkárát, illetve Palkovics Imrét, a Munkástanácsok elnökét javasolták. Ők azonban a BA szerint nem tekinthetők sem függetlennek, sem elfogulatlannak. (A sztrájkot hirdetett egyik szakszervezet, az RDSZSZ a Munkástanácsok tagja.)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.