BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A munkaadók egyharmada további leépítésre kényszerül?

A hazai vállalatok közel kétharmadának nincs vészforgatókönyve a mostani válság kezelésére, így nem meglepő, hogy a krízis hatásainak csökkentéséhez kormányzati segítséget várnak. A DGS Global Research most elkészült válságkezelési kutatásából kiderült: a cégek több mint kétharmada igényelné az állami beavatkozást.

Tízből nyolc cég köztehercsökkentést szeretne, hét pedig adómérséklésben bízik. Mivel a felmérésben részt vevő munkaadók egyharmada várhatóan még leépítésre kényszerül, s azt szeretné jogszerűen és humánusan tenni, így képeztetnie kellene munkatársait, ehhez lenne szüksége az állami segítségre.

A kutatásban részt vevő 349 vállalat több mint hetven százaléka jelezte, már érzékeli a forgalom visszaesését, épp ezért többségük lefaragta a költségeket, és átalakította, optimalizálta a szervezet létszámát, struktúráját. Sokan azonban még csak most tervezik a válságcsökkentő lépéseket, ezek a munkaadók az előbb említettek mellett várhatóan befagyasztják a béreket, a jutalmakat, elbocsátásokban gondolkodnak, sőt korengedményes nyugdíjazással is apasztják a létszámot.

A tervezett lépések között az is szerepel, hogy kitolják a fizetési határidőket, vagyis később fizetnek az üzleti partnereknek, és ez további gazdálkodási nehézséget jelent az üzletfélnek, s újabb elbocsátásokat vonhat maga után.

A kutatás fő célja az volt, hogy kiderüljön, mennyire ismertek a hazai szervezeteknél a legálisan alkalmazható munkaerő-megtartó intézkedések.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.