BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Bajvan, Lúzer, Konyec" – Ravasz építőipari csibészek

Több mint kétszáz cégben van érdekeltsége egy turai vállalkozónak, Erdélyi Józsefnek az Opten Informatikai Kft. Cégtára szerint.

Többségük tréfás, és az üzleti életben csöppet sem bizalomgerjesztő nevet visel: például egész sorozatnyi Ajjaj, Agyő, Bajvan, Biznyisz, Lúzer, Finito, Sokasara, Hűhó, Káosz vagy Konyec névre hallgató társaság van a vállalkozó tulajdonában. Többségükben az a közös, hogy felszámolás alatt állnak, és az építőiparban tevékenykednek. Az Opten számítása szerint a vállalkozó összesen 169 építőipari cégben szerzett eddig érdekeltséget, ezek közül 88-nál kellett megindítani a felszámolást, amellyel minden bizonnyal magyarországi csúcstartónak számít.

Sok pénzt egyébként valószínűleg hiába remélnek a hitelezők Erdélyi társaságaitól. Az Agyő Január például a 2006-os évet az Opten adatai szerint 567,4 millió forintos adóssággal és mindössze 5,4 milliós árbevétellel tudta le, az Ajjaj14 Kft. pedig 264,6 milliós kötelezettséggel zárta 2005-öt, és felkerült az adóhatóság 100 millió forintnál nagyobb tartozást felhalmozó cégeket tömörítő feketelistájára is.
 
A vállalatok gyakran kifinomult trükkökkel tűnnek el hitelezőik elől – magyarázza Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Ezek között van a cég nevének és székhelyének a megváltoztatása vagy a felszámolás előtt álló társaság átjátszása egy olyan új tulajdonos kezére, akitől hiába remélnek pénzt a beszállítók, miközben a régi tulajdonos könnyedén folytathatja tevékenységét tiszta lappal egy új vállalatban.

Az ilyen esetek száma az elmélyülő gazdasági válsággal szaporodhat: az Optennél úgy vélik, a mostani 4,5-5-ről az idén akár 7-8 százalékra is nőhet a felszámolt cégek aránya az építőiparban. A fokozódó rizikó mellett pedig hasznos információ lehet egy vállalkozónak, ha ismeri üzleti partnere jelenlegi és korábbi cégeinek múltját.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.