BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezer projektet finanszíroz a francia kormány a 26 milliárd eurós élénkítő csomagból

Ezer projektet fog finanszírozni a francia kormány az államfő által – december elején – meghirdetett 26 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagterv részeként.

 A főösszegből 11 milliárdot vállalatok kapnak tőkejuttatásként, további 11 milliárdot közvetlenül az állami költségvetésből folyósítanak különféle fejlesztések céljára, a fennmaradó 4 milliárdot az állami nagyvállalatok költik el, korszerűsítendő a vasúti és energetikai infrastruktúrát, illetve a postai szolgáltatásokat. A kormányfő hétfőn Lyonban közölte, hogy a 26 milliárd euróból 10 milliárdnak a felhasználását véglegesítették, ezt már ezen a héten elkezdik folyósítani.

A keresletélénkítő csomagtervet úgy állították össze, hogy az egyúttal jól szolgája a gazdaság dinamizálását – mondta a részletek ismertetésekor a miniszterelnök. Francois Fillon „az egész nemzet mozgósítására” alkalmasnak nyilvánította a programot, amellyel szembe lehet szállni a válsággal. Az ottani politikai frazeológia gyöngyszemeit felsorakoztatva a kormányfő felszólította honfitársait, hogy „kart-karba öltve lépjenek fel, és higgyenek a kibontakozáshoz szükséges képességeikben”. Fillon maga vezeti azt a tárcaközi bizottságot, amely a terv végrehajtását felügyeli. A testületbe a minisztériumok kétharmada delegált munkatársakat. A közlekedési infrastruktúra fejlesztésére 870 millió eurót fordítanak, ebből 400 millió megy a közutakra, 300 millió a vasútra, 170 millió jut a kikötőkre és a folyami hajózásra.

A felsőoktatás összesen 731 millió eurót kap, amiből nagy számban újítanak fel kollégiumi férőhelyeket, és oktatási intézményeket. További 620 millió megy a nemzeti kulturális örökség támogatására, például emlékhelyek, középületek és műemlékek karbantartására. A helyhatóságok 2,5 milliárd euróhoz jutnak soron kívül, ennek fejében azonban vállalniuk kell, hogy saját erőből is végrehajtanak kiegészítő beruházásokat. A legkisebb települések iskolái a digitális hálózatuk kiépítéséhez kapnak több pénzt. A munkaerő-felvétel ösztönzését egy 700 millió eurós külön-keret szolgálná, amiből kiterjesztik azok átképzését, akiket gazdasági okok miatt bocsátottak el, a mostani 7 oktatási irány helyett a jövőben 25 lesz. További 340 milliót lakásépítések támogatására szeretnének fordítani, amivel összesen 100 ezer új otthon létrehozatalát szeretnék kiváltani, megduplázva a szubvencionált hitelek számát. Városi rehabilitációra 350 millió eurót szánnak, további – kisebb tételek – jutnának az emberhez méltatlan lakáskörülmények felszámolására és a leghátrányosabb helyzetűek energiafogyasztásának támogatására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.