BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fizetésképtelen Európa

A vállalati csődök csökkenésének 2005 óta tartó trendje 2008-ban megfordult Európában Az EU 15 nyugati államában, valamint Svájcban és Norvégiában tavaly 150000 volt a vállalati csődök száma, ami az előző évihez viszonyítva szűk 11 százalékos emelkedésnek felel meg. A 17 vizsgált országból csak Hollandiában, Luxemburgban és Svájcban regisztráltak kevesebb vállalati csődöt tavaly, mint egy évvel korábban - áll a Creditreform jelentésében.

A legnagyobb, 138,6 százalékos emelkedés Spanyolországban következett be, amelyet Írország követ 120,8 százalékkal, majd Dánia 54,5 százalékkal. A drámai változás azt mutatja, hogy ezeket az országokat már 2008-ban erősen érintette a globális gazdasági visszaesés és befolyásolták a szigorodó cégfinanszírozási feltételeket. A Nyugat-európai országok többségében a csődhullám mindenesetre még nem söpört végig teljes erővel - állapítja meg a jelentés.

Az összeomlások leginkább a szolgáltatói szektort sújtják: az összes vállalati csőd 36,4 százaléka az ebben az ágazatban működő céget érint, mégpedig a fuvarozói- és ingatlangazdálkodói üzletágakat illetve a cég-közeli szolgáltatókat. A Közép- és Kelet-európai országokban, Észtországban, Lettországban, Litvániában, Szlovákiában, Szlovéniában, Csehországban és Magyarországon közel 21.600 csődöt jelentettek, ami 11,6 százalékos növekedésnek felel meg 2007-hez képest.

Kelet-Európa felzárkózó országai, mint az export-piac fontos gyártó állomásai sem maradnak érintetlenek a globális gazdasági válságtól és a külföldi megrendelések csökkenésétől. Átlag feletti csődnövekedést tapasztalható Szlovéniában (plusz 17,3 százalék - 657 csőd) és Magyarországon (plusz 16,4 százalék - 11.322 csőd). Még rosszabb a helyzet a  Balti-államokban: 10 000 cégből Litvániában 115, Észtországban 108, Lettországban 99 megy csődbe.

A Creditreform 2009 januárjában körkérdéssel vizsgálta a német exportgazdaságban tevékenykedő exportőrök értékelését és aktuális külföldi tapasztalatait. A megkérdezettek 41 százaléka érzékelte a pénzügyi- és gazdasági válság hatását. A külföldi üzleti partner fizetési magatartásának negatív változását  az exportőrök 85,4 százaléka tapasztalta. A megkérdezettek 16,1 százaléka kifejezetten erős, 69,3 százalékuk csak gyenge romlást észlelt a fizetési morálban.

Csökkentek a privátcsődök Németországban és Hollandiában

Miközben a vállalati csődök száma 2008-ban jelentősen emelkedett, csökkentek a privátcsődök. Azokban az országokban, ahol megfelelő kifutási idő állt rendelkezésre 3,6 százalékkal kevesebb adósságmentesítő eljárást indítottak, mint egy évvel korábban.

Ez a trend elsősorban a Németországban és Hollandiában bevezetett fejlesztésekre vezethető vissza. Így Németországban a privátcsődök száma az év folyamán 6,4 százalékkal, Hollandiában a törvényi változásoknak köszönhetően 36,9 százalékkal csökkent.

Különösen azok a cégek számoltak be az érzékelhetően késedelmes fizetésekről, amelyek külföldi építőipari és kereskedelmi vállalatoknak szállítanak. Már minden ötödik exportőrt sújtott az elmúlt hónapokban ügyféli csőd. A megkérdezett cégek szerint 2009-ben a legnagyobb csődkockázatot a Kelet-európai, különösen a Balti-államok jelentik.

Ez a trend elsősorban a Németországban és Hollandiában bevezetett fejlesztésekre vezethető vissza. Így Németországban a privátcsődök száma az év folyamán 6,4 százalékkal, Hollandiában a törvényi változásoknak köszönhetően 36,9 százalékkal csökkent. Az USA és Japán Az USA-ban kereken egy éve a legnehezebb gazdasági válságot élik át a második világháború óta. A lejtmenet a vállalkozói szektort is magával sodorta és 39.950 céget juttatott csődbe, több mint tízezerrel többet, mint korábban. Japánban is ugyancsak jelentősen, 15,7 százalékkal emelkedett a tönkrement vállalatok száma. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.