BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt a világ legolcsóbb laptopja! Csak 2300 forint

Az indiai kormány válaszol a One Laptop Per Child programra: három év tervezés eredményeképpen készült el a világ legolcsóbb számítógépe, amely a tervek szerint 2.300 forintért lesz kapható.

Várhatóan holnap mutatkozik be az indiai kormány által kifejlesztett ultra olcsó laptop. A számítógép képességei egyelőre nem ismertek, de a Times Online szerint ára mindössze hét font, azaz mintegy 2.300 forint lesz. India egyébként is élen jár a rendkívül olcsó elektronikai termékek előállításában: Kevesebb, mint félmillió forintért kapható a Tata kisautója, a Nano.

Először Nicholas Negroponte próbált olcsó laptopot előállítani azért, hogy tanulási segítséget adjon a harmadik világ országaiban élő gyerekeknek. A One Laptop Per Child (OLPC) program felemás eredményekre jutott, amikor az Intelhez hasonló gyártók nem működtek közre, így a 100 dollárosnak tervezett gép ára közelített a 200 dollárhoz.

Az elemzők szerint a realitásokat figyelembe véve szinte lehetetlen használható laptopot összeállítani ilyen alacsony áron. A Merrill becslése szerint az OLPC gépeknek csak a képernyője 20 fontba kerül, ezért a 7 fontos laptop pusztán fantazmagória. Az indiai kormány illetékesei szerint jelenleg 14 font körül alakul a laptop ára, de a tömegtermelés segítségével ez lejjebb szorítható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.