BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi várható idén az ingatlanpiacon? - DTZ elemzés

A DTZ European Quarterly című tanulmánya szerint 2009 második felére – többek között – a párizsi és londoni ingatlanpiacokon várhatóan eléri a tetőpontját a hozamemelkedés, ami a tőkeerős befektetőknek a piacra való látványos visszatérését idézheti elő.

A hozamemelkedés lassulása a befektetési piac kisebb mértékű fellendülésével fog párosulni, ennek ellenére az alacsonyabb ingatlanárak és csökkenő volumenű befektetések hatására az európai tranzakciók összege valószínűleg így is valamennyivel kisebb lesz, mint 2008-ban – várhatóan 100 milliárd euró körül fog alakulni. A tanulmány rámutat arra, hogy összességében a hozamok emelkedése és az ingatlanárak csökkenése folytatódni fog, amely közelebb viszi a piacokat a reális értékhez, kedvező lehetőséget biztosítva a likvid, tőkeerős befektetőknek. Az elsődleges befektetési célpontok továbbra is stabil bérlőkkel rendelkező, hosszú távra bérbeadott ingatlanok lesznek.

Az alacsony likviditás és a kevés számú befektetési termék miatt ugyanakkor korlátozott lehetőség fog kínálkozni olcsó befektetési termékek megszerzésére. Viszonylag kevés konkurenciával fognak szembesülni azok a befektetők, akik tőkeerejüknél fogja jelenleg képesek ingatlant vásárolni, valamint a piacon kívüli tranzakciók közül is válogatni tudnak. A DTZ véleménye szerint – a rövid távú értékcsökkenés veszélye ellenére – ezek jó befektetések lesznek, hiszen hosszú távon a befektetési termék értékének növekedésére lehet számítani, és ebben a periódusban már a konkurencia is meg fog jelenni.

A DTZ szakértői szerint a 2007 augusztusában kezdődő pénzügyi válság negatív gazdasági hatásai Európában 2009-ben fognak tetőzni. Európa legnagyobb gazdaságait már elérte, vagy hamarosan eléri a recesszió, amely az év első felében tovább mélyül.

A lakó- és kereskedelmi ingatlanpiaci buborék kipukkanásában leginkább érintett országok – mint Írország, Spanyolország és az Egyesült Királyság – számíthatnak a legnagyobb gazdasági visszaesésre, ugyanakkor Görögország és Portugália is sebezhetőnek bizonyulhatnak növekvő államadósságuk és az eurózónán belüli csökkenő versenyképességük miatt. Közép-Kelet-Európa azon országai számára is elkerülhetetlen a jelentős korrekció, amelyeknek magas a külföldi finanszírozási igényük; a régió egészének növekedésére negatív hatást fog gyakorolni az Eurozóna exportkeresletének csökkenő tendenciája.

Összességében elmondható, hogy egy újabb nehéz év elébe nézünk, amelyet a befektetési piacok korrekciója jellemez, kiegészítve a bérlői piacoknak a hitelválság továbbgyűrűzése által előidézett gyenge teljesítményével. A DTZ szakértői mindazonáltal úgy vélik, hogy a tőkeerős befektetők meg fogják találni számításukat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.