BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsóbban építi számítógépeit a Dell a válság miatt

A Dell a Wall Street várakozásainál jóval gyengébb eredményről számolt be. Az infokommunikációs piac gyengülését jelzi, hogy a cég nyeresége 48 százalékkal csökkent a negyedik negyedévben.

A január 30-án végződő negyedévben a nyereség 351 millió dollárra zuhant, szemben az egy évvel korábbi 671 millió dollárról – tudósít az AP. Az eladások 16 százalékos csökkenése messze alulmúlta a Wall Street várakozásait. "Nem tudjuk megjósolni, meddig tart még a lassulás" – kommentálta az eredmény a Dell pénzügyi igazgatója.

A befektetők ugyanakkor a Hewlett-Parckard korábban megjelenő gyenge eredményét követően sokkal rosszabbra számítottak, így a tőzsdezárást követően az elektronikus kereskedésben 3 százalékkal emelkedett a Dell árfolyama. A cég tegnap bejelentette: a 2011-es pénzügyi év végére 4 milliárd dolláros megtakarítást szeretnének elérni – ez egy milliárddal magasabb a korábban megjelölt összegnél.

A pénzügyi igazgató szerint a plusz lefaragás elsősorban a számítógépek előállítási költségének csökkentéséből adódik, ugyanakkor a teljes munkaidős állomány csökkentése is szerepet játszik majd. A Dell a novemberi önkéntes felmondási akciót követően 76 500 alkalmazottat foglalkoztat. A kérdés az elemzők szerint az, képes lesz-e a Dell olyan mértékű lefaragásra, amely ellensúlyozza a globális lassulást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.