BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Parragh: Veszélyes illúzió, hogy Magyarország túl van a nehezén

Immár évek óta hangoztatja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, hogy szükség van a reformokra. Most is ezt tesszük – fogalmaz Parragh László a Világgazdaságban megjelenő elemzésében.

Javaslatainkat megfogalmaztuk az úgynevezett Kiáltvány aláírói egyikeként is, csakúgy, mint a Reformműhely létrehozóiként. A Reformszövetségnek is alapvetése, hogy a gazdaság körüli struktúrák átalakítása nélkül Magyarország nem tud kitörni sodródó állapotából.

Mindenekelőtt le kell számolni azzal a nagyon veszélyes hamis illúzióval, hogy Magyarország már túl volt a nehezén, amikor elérte az Amerikából kiindult pénzügyi-gazdasági válság. Ez nem igaz! Az okok egészen a rendszerváltásig vezethetők vissza, ekkor ugyanis jobbára elmaradt a gazdaság körüli struktúrák átalakítása: ezek ma egyszerre működnek pazarlóan és hiányokkal terhelten. Eddig csak reformnak nevezett, ám alapvetően a költségvetés egyensúlyát javító intézkedések, jobbára megszorítások születtek. Ebben az állapotban találta az országot a pénzpiaci bizalmi válság – fogalmaz Parragh László.

Nagyon nagy hibának tartom, hogy a magyar társadalom az elmúlt években – a Bokros-csomag után – úgy élte meg a reform kifejezést mint megszorítást. Pedig a valódi reformoknak mindenki nyertese lenne; ezek ugyan rövid távon általában érdeksérelmekkel járnak, de egy-két év távlatában már az egész ország számára rendkívül előnyös hozadékai vannak.

Ha a reformokat Magyarország meglépné, egyből nőne a hitelességünk, és nem kellene megfizetni kölcsöneink után a 4 százalékos kockázati felárat. (Szlovákia ma mindössze 1 százalékos kamatfelárat fizet.) Ha csak 1 százalékkal lehetne csökkenteni az ország finanszírozásának költségeit, az középtávon nagyjából 180-200 milliárd forinttal mérsékelné az államháztartás terheit éves szinten.

A változásokhoz szükséges erőforrások előteremtéséhez ezenfelül érdemi kiadáscsökkentésre is szükség van, s biztosítani kell az uniós pénzek leghatékonyabb felhasználását. A forrásokat bővítheti még a gazdaság fehérítéséből származó többletjövedelem, valamint a korrupció visszaszorítása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.