BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pénzben mérhető különbség - Egyszerűbb engedélyezési szabályok

Egyszerűsödtek az adminisztratív szabályok, a vállalkozások számára ez pénzben is mérhető könnyebbséget jelent.

Már a globális pénzügyi és gazdasági válság hatásainak magyarországi megjelenése előtt elkezdődött, s azóta is folytatódik a vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentése. Ebbe a sorba tartozik, hogy tavaly szeptemberben 18 építkezési jogszabály módosult. Ezek nyomán összességében egyszerűsödtek a településrendezésre vonatkozó szabályok, és az építkezések engedélyezési eljárása is lerövidült.

 Ez utóbbi csoportba sorolható egyebek mellett a párhuzamos eljárások megszüntetése, valamint az egyablakos és az elektronikus ügyintézés lehetőségének megteremtése. Igaz, szakemberek az elektronikus ügyintézés teljes körű bevezetését csupán 2011-től tartják lehetségesnek.

Ugyancsak könnyebbséget hozhat a vállalkozásoknak a telepengedély szabályozásának közelmúltbeli módosítása. Ennek értelmében az eddigi 165 helyett már csak 66 tevékenységi kör esetében lesz szükséges az engedélyezés lefolytatása, 83-nál pedig a bejelentéssel egy időben megkezdhetik majd tevékenységüket a vállalkozások.

Mindezek mellett az ipari területen, valamint a hat hónapnál nem régebbi jogerős és végrehajtható használatbavételi vagy végleges fennmaradási engedéllyel rendelkező telepen minden tevékenység engedélyezés nélkül, bejelentés alapján gyakorolható.

Az ipari területeken kívül pedig engedélyezési eljárás lefolytatására csak azon tevékenységek esetében lesz szükség, ha a környezetben élők nyugalmának, egészségének biztosítása, a környezet védelme ezt indokolttá teszi, és ezek a célok más úton – így például utólagos ellenőrzéssel – nem lennének elérhetők. Az engedélyezési eljárás jövőbeli egyszerűsítése, gyorsítása céljából az eljáró hatósági személy a kistérségi jegyző, az eljárásban közreműködő szakhatóságokat csak indokolt esetben vonják be.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.