BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szalmonellás mogyoróvaj? Szállítsátok le! - Lebukott a vezérigazgató

A céges e-mailek vizsgálata felderítette, hogy a tömeges szalmonellafertőzés főszereplője, a Peanut Co. vezetősége üzeneteket küldött, amelyben sürgette a termékek leszállítását, miután a tudomására jutott, hogy azok fertőzöttek.

Egy az alsóház birtokába jutott dokumentum tanúsítja, hogy a Peanut Co. vezérigazgatója, Stewart Parnell elrendelte a termékek mielőbbi kiszállítását, miután megtudta, hogy azok szalmonellával fertőzöttek – tudósít az AP. A vállalat az amerikai mogyorótermékek mindössze egy százalékát forgalmazza, de az általa gyártott alapanyagokat több tucat gyártó használja.

A cégvezető ma jelent meg a Kongresszus előtt, hogy vallomást tegyen az élelmiszerfertőzésről, amely 600 embert megbetegített és 8 halálos áldozatot követelt. A Peanut Co. ellen jelenleg az FBI nyomoz, a szövetségi törvények megtiltják a potenciálisan veszélyes termékek forgalmazását.

A mai meghallgatáson részt vett a cég termékeit bevizsgáló Deibel Laboratories vezetője is. Charles Deibel, akinek laboratóriuma azonosította a kórokozót a Peanut Co. mintáiban, közölte: nem ritka, hogy fertőzött termékre bukkannak, de az példátlan, hogy egy cég szándékosan forgalomba hozza az életveszélyes élelmiszereket. A laborvezető hozzátette: reméli, hogy az eset nyomán az FDA nagyobb gondot fordít az élelmiszerellenőrzésekre.

Mint arról tegnap beszámoltunk, az FDA az AP információi szerint az élelmiszeripari vizsgálatok egyre kisebb hányadát végzi el, a kontrol az állami hatóságokhoz kerül, ezek költségvetéseiből azonban sokszor hiányoznak az ellenőrzésekre költött összegek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.