BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zuhanórepülésben az autógyárak - Ki mekkorát bukott?

A General Motors és a Ford legalább 40 százalékkal kevesebb autót adott el januárban az Egyesült Államokban. A Toyota 1982 óta a legrosszabb hónapját élte meg, de a riválisok sem örülhettek.

A GM-nél az eladások csökkenése 49 százalékot, a Fordnál 40 százalékot, a Chryslernél kereken 50 százalékot tett ki januárban – tudósít a Bloomberg. Kisebb veszteséget könyvelhetnek el a japán gyártók: a világ legnagyobbja, a Toyota 32 százalékkal gyengébben teljesített, a Honda és a Nissan 28, illetve 30 százalékkal kisebb forgalomról számolt be.

A GM, a Ford és a Chrysler bejelentése szerint a teljes évre vetítve az eladások 10 millió egység alá csökkenhetnek, ez utoljára 1970-benfordult elő.

A Standard & Poor’s elemzője szerint ha tovább folytatódik a kereskedők forgalmának 20-30 százalékos gyengülése, a Fordnak rendkívül nehézségek okoz majd, hogy továbbra is állami segítség nélkül működjön. Riválisai, a GM és a Chrysler jelenleg összesen 17,4 milliárd dolláros mentőöv segítségével próbálnak felszínen maradni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.