BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

30 milliárdot adna a hazai élelmiszerpiacnak az MFB

Mintegy 30 milliárd forintos forgóeszközhitelhez kívánja juttatni az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. a hazai élelmiszer-ipari vállalatokat – mondta lapunknak Aladics Sándor vezérigazgató-helyettes.

A források a cégek likviditási helyzetének javítását szolgálnák a világméretű pénzügyi krízis miatt romló gazdasági környezetben – tette hozzá. Az MFB a 30 milliárdos csomagban a kereskedelmi banki hitelfolyósításokat katalizálná, ezért 100 százalékos garanciát vállalna a pénzintézeti forráskihelyezésekre.

Az utóbbi hónapok tapasztalatai ugyanis azt mutatták, hogy a kereskedelmi bankok óvatosabbá váltak az élelmiszer-ipari vállalatok hitelezésében (is). Az új konstrukcióhoz azonban a parlamentnek módosítania kellene az MFB-törvényt, mivel az állami bank pillanatnyilag nem nyújthat garanciát éven belüli hitelekhez.

Ha a kormány jóváhagyja a jogszabályi változtatási terveket, azok hamarosan az Országgyűlés elé kerülhetnek, így az élelmiszer-ipari cégek akár áprilistól hozzáférhetnének a forgóeszközhitelhez – mondta a vezérigazgató-helyettes.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.